Így üzen a tested, hogy több alvásra lenne szüksége

Kerekes Vivien
Írta: ,

A kialvatlanság nem csak azért okozhat problémát, mert egész nap fáradtnak érzed magad és leromlik a közérzeted – felmérések szerint évente körülbelül 100 000 autóbaleset, 76 000 sérülés és 1500 haláleset történik az alváshiány miatt, ezek nagy része pedig megfelelő pihenéssel megelőzhető lett volna. Nézd meg, hogy az alábbi jelek vajon rád is igazak-e, és ha a válaszod igen, itt az ideje betervezni egy kiadós alvást!

Felszedtél pár kilót Kép forrása: igor1/depositphotos.com

Számos kutatás bizonyította már be, hogy a súlynövekedés és a kevés alvás között erős kapocs áll fenn.

Egy felmérésben például megállapították, hogy akik keveset alszanak, naponta 300 kalóriával többet esznek, mint azok, akik az egész éjszakát pihenéssel töltik.

Emellett az alváshiánytól sokkal stresszesebbé válhatsz, amitől megnövekszik a szervezetedben a kortizol – a stresszhormon, ami azt jelzi a testednek, hogy több zsírra van szüksége.

Az emberek sokkal nehezebben tudnak koncentrálni és gondolkodni, amikor késő este fekszenek le, és mindössze néhány órát pihennek.

Erről az tehet, hogy akár egyetlen ilyen éjszaka is csökkentheti az éberséget és az egyéb mentális tevékenységeket, méghozzá 32%-kal!

Egy másik felmérés szerint, ha ez nagyon gyakran történik meg életed során, az agyad mérete egyre inkább csökkenni kezd, megnehezítve ezzel a legegyszerűbb dolgokat is.