Tényleg árt a testednek a szénsavas víz? Utánajártunk!

Nagy Niki
Írta: ,
Tényleg árt a testednek a szénsavas víz? Utánajártunk!

Azt már azért mindannyian tudjuk, hogy a szénsavas üdítőket kerülni kell, mint ördögnek a keresztet – rosszat tesznek a fogaknak, a csontoknak, a gyomornak, a zsírpárnákat pedig kifejezetten segítik. De mi a helyzet a szénsavas ásványvízzel? Maga a szénsav is okozhat károkat, vagy a bubis víz teljesen ártalmatlan?

Elhíresült az a kacsa történet is, hogy a szénsavas víz elvonja a kalciumot a csontoktól, és elősegíti a csontritkulást. Ez egy 2001-es kutatásból indult ki, ahol olyan tinédzsereket vizsgáltak, akik szénsavas üdítőitalokat ittak – nem vizet, hanem a cukros italokat. Nem tudni, miért következtettek arra a kutatók, hogy a szénsav a hibás a lecsökkent kalciumszintért, de valószínűleg inkább a cukros italokban található egyéb káros anyagok voltak a felelősek, nem a szénsav maga.

Ugyanez a helyzet a fogkárosító hatással is: eddig mindig csak szénsavas üdítőket, nem a szénsavas vizet vizsgálták a kutatók. Így kijelenthetjük, hogy sem a csontjaidat, sem a fogaidat nem kell féltened, ha a bubis vizet preferálod a simával szemben.

Hogy készül a szénsavas víz? Kép forrása: ivoryella.com

A buborékos víz úgy készül, hogy magas nyomás alatt szén-dioxidot adnak a vízhez – ennek az eredménye egy enyhe sav, a szénsav.

Kutatások során kiderült, hogy nem mindegy: természetes szénsavról vagy mesterségesről van szó, más hatással vannak ugyanis a bélműködésre és a gyomorra.

A természetesen szénsavas vizet könnyű felismerni: a buborékok mérete egyforma, és nagyjából egyenletesen oszlanak el, ezért felszívódásuk lassú.

A mesterségesen hozzáadott szénsavbuborékok azonban puffadást és gyomorbántalmakat okozhatnak – ez sem súlyos következmény, de nem is éppen kellemes.

Fókuszban

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Egészség és életmód

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban