Tényleg rosszat tesz a testeddel a szénsavas víz? Utánajártunk!

Nagy Niki
Írta: ,

Azt már azért mindannyian tudjuk, hogy a szénsavas üdítőket kerülni kell, mint ördögnek a keresztet – rosszat tesznek a fogaknak, a csontoknak, a gyomornak, a zsírpárnákat pedig kifejezetten segítik. De mi a helyzet a szénsavas ásványvízzel? Maga a szénsav is okozhat károkat, vagy a bubis víz teljesen ártalmatlan?

Elhíresült az a kacsa történet is, hogy a szénsavas víz elvonja a kalciumot a csontoktól, és elősegíti a csontritkulást. Ez egy 2001-es kutatásból indult ki, ahol olyan tinédzsereket vizsgáltak, akik szénsavas üdítőitalokat ittak – nem vizet, hanem a cukros italokat. Nem tudni, miért következtettek arra a kutatók, hogy a szénsav a hibás a lecsökkent kalciumszintért, de valószínűleg inkább a cukros italokban található egyéb káros anyagok voltak a felelősek, nem a szénsav maga.

Ugyanez a helyzet a fogkárosító hatással is: eddig mindig csak szénsavas üdítőket, nem a szénsavas vizet vizsgálták a kutatók. Így kijelenthetjük, hogy sem a csontjaidat, sem a fogaidat nem kell féltened, ha a bubis vizet preferálod a simával szemben.

A puffadással mi a helyzet? Kép forrása: lovelylife.se

Ha sok bubis vizet iszol, pláne üres gyomorra, könnyen felfúvódhatsz, ami nem feltétlenül egészségügyi probléma, de bitang kellemetlen tud lenni.

Egy japán kutatás azonban kimutatta, hogy ennek a puffadásnak előnyei is vannak: egy csoport női kísérleti alannyal este éhgyomorra megitattak 2,5 deciliter szénsavas vizet, egy másik csoporttal pedig sima csapvizet.

A bubis ásványvizet ivók kevésbé lettek éhesek, és úgy érezték, hogy tele vannak, míg a csapvizet ivók éhesek maradtak. A szénsav segíthet, hogy egy-egy étkezés után kevésbé maradj éhes, mert a gáz kitölti a gyomrodban a maradék helyet.