Természetes gyógymódok megfázás ellen

Írta: ,

Nemrég jelent meg egy felmérés arról, miszerint az összes Európai ország közül a magyarok viselik legrosszabbul egy megfázás tüneteit. A prüszkölés meg a krumplira dagadt orr tényleg elveheti az életkedvedet is, de szerencsére léteznek gyors, természetes gyógymódok is a megfázásra. Ha a tüneteid néhány napon belül nem enyhülnének, akkor azért keresd fel az orvosodat!

Kamillás gőzölés

1/5 Kamillás gőzölés

Egy tengerentúli ismerősöm nemrégiben ódákat zengett a kamillás gőzölésről, amit hazai barátnője javasolt neki a megfázása miatt.

Hogy vajon más kontinenseken valóban ismeretlen-e ez a módszer, vagy csak az ő családjában maradt ki, azt nem tudom, de tény, hogy a forró vízbe áztatott kamillák fölötti inhalálás gyors megkönnyebbülést hoz a megfázástól szenvedőknek.


Jelenésed van? 7 szépségtrükk, amivel eltüntetheted a megfázás nyomait


A kamilla gőze nemcsak a gyulladást csökkenti, de a lerakódásokat is segít feloldani. Így segít megelőzni a szövődményeket és a felülfertőzéseket, legyen szó köhögésről vagy sajgó arcüregekről.

Izzadás

2/5 Izzadás

Talán az egyik legrégebbi, de kétségtelenül hatásos módszer: az izzadás a test egyik legtermészetesebb méregtelenítő módszere, így segítségével megszabadulhatsz a megfázást okozó vírusoktól, főleg, ha már az első tüneteknél beveted.

Ha lehetőséged van szaunába menni, az a legjobb, de ha már a fertőző szakaszba léptél, akkor jobb otthon maradni, és egy forró fürdő után, egy meleg itallal a takaró alá bújni.

Ha már lázad van, akkor bánj csínján ezzel a módszerrel, hiszen nem feltétlenül tesz jót még tovább emelni a testhőmérsékletedet, a megfelelő folyadékpótlásra pedig minden esetben fordíts kiemelt figyelmet.

 

Fokhagyma

3/5 Fokhagyma

Hatékony? Igen. Büdös? Hát, ami azt illeti, az.

De a csapzott hajaddal, vörös orroddal és cserepes ajkaiddal valószínűleg úgysem készülsz randira, úgyhogy nyugodtan dörzsöld be azt a pirítóst.

Ha bírja a gyomrod, akár egy egész fokhagymagerezdet is elrágcsálhatsz, de a fokhagymacseppek is jót tesznek ilyenkor.

Ezeket te is elkészítheted, ha olívaolajba zúzott fokhagymát teszel néhány napra, majd ezt leszűröd.

A fokhagyma erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíthet leküzdeni a náthát és kellemetlen tüneteit.

C-vitamin

4/5 C-vitamin

Mindenki tudja, hogy a C-vitamin erősebbé teszi az immunrendszert, de a már kezdődő nátha legyűrésében is segíthet.

A C-vitamint elvileg ugyan lehetséges túladagolni, de ezt leginkább laborkörülmények között lehet elérni, ezért, ha érzed az első jeleket, nyugodtan dobj be egy adag C-vitamint.

Amíg beteg vagy, a napi C-vitamin adagodat akár 500 milligram fölé is emelheted, ha pedig egy megfázást szeretnél megfékezni, nyugodtan vigyél be akár 1000 milligrammot is, és aludd ki a betegséget.

Sólámpa

5/5 Sólámpa

Nem véletlen, hogy az allergiás, vagy légúti panaszoktól szenvedő betegek, ha tehetik, a tengerpartra utaznak nyaralni.

A sós levegő megszünteti az irritációt, és segít feloldani a lerakódásokat, miközben csökkenti a nyálkahártyák duzzanatát, és megakadályozza azok kiszáradását.

Ha a tengerpartra nem is tudsz kiruccanni minden alkalommal, ha megfázás gyötör, egy sólámpát érdemes ilyenkor bekapcsolni a szobában, esetleg sós vizes orrspray-t használni, hogy gyorsan enyhüljenek a tüneteid, és könnyebb legyen a légzés.