Tényleg rosszat tesz a testeddel a szénsavas víz?

Nagy Niki
Írta: ,

Azt már azért mindannyian tudjuk, hogy a szénsavas üdítőket kerülni kell, mint ördögnek a keresztet – rosszat tesznek a fogaknak, a csontoknak, a gyomornak, a zsírpárnákat pedig kifejezetten segítik. De mi a helyzet a szénsavas ásványvízzel? Maga a szénsav is okozhat károkat, vagy a bubis víz teljesen ártalmatlan?

Hogy készül a szénsavas víz? Kép forrása: ivoryella.com

A buborékos víz úgy készül, hogy magas nyomás alatt szén-dioxidot adnak a vízhez – ennek az eredménye egy enyhe sav, a szénsav.

Kutatások során kiderült, hogy nem mindegy: természetes szénsavról vagy mesterségesről van szó, más hatással vannak ugyanis a bélműködésre és a gyomorra. A természetesen szénsavas vizet könnyű felismerni: a buborékok mérete egyforma, és nagyjából egyenletesen oszlanak el, ezért felszívódásuk lassú.

A mesterségesen hozzáadott szénsavbuborékok azonban puffadást és gyomorbántalmakat okozhatnak – ez sem súlyos következmény, de nem is éppen kellemes.

Jó hír, ha emésztési zavaraid vannak Kép forrása: littleinspiration.com

Egy kutatás során megvizsgálták, hogy az emésztési zavarokkal és székrekedéssel küszködő kísérleti alanyokra milyen hatással van a normál csapvíz, az ásványvíz és a szénsavas ásványvíz fogyasztása.

Az eredmények jól mutatták, hogy azok esetében, akik bubis vizet ittak, lényegesen enyhült mindkét probléma, míg azoknál, akik csapvizet ittak, semmi változás nem történt.

A 15 napos kísérletből tehát levonhatjuk a következtetést: ha ilyen problémáid vannak, igyál minél több szénsavas vizet!