Tényleg létezik a cukorfüggőség?

Nagy Niki
Írta: ,

Rengetegen számolnak be arról, hogy miután egy ideig nem fogyasztottak finomított cukrot, a szervezetük lekattant a káros anyagról, és kevésbé kívánta az ilyen ételeket – néhányan egészen undorodni is kezdtek tőlük. Tényleg van ilyen, vagy csak az akaraterőnk szilárdul meg az idő múlásával?

Nem függőség, hiány Kép forrása: copenhagencakes.com

Bármilyen jól hangzik a cukorfüggőség, és akár logikát is találhatunk a magyarázat mögött, valójában nem léteznek függőséget okozó ételek – legalábbis úgy nem, ahogyan a függőséget értelmezni kellene. A függők ugyanis gyakran nem tudnak ellenállni a függőséget okozó dolognak, de ez még nem azt jelenti, hogy ha valaki nehezen áll ellen a cukros ételeknek, az automatikusan függővé válik.

Ha abbahagyod a cukros ételek fogyasztását, a szervezeted csak azokat a kémiai elemeket hiányolja, amiket addig bevittél – a függőség pedig nem erről szól, az egy mentális probléma, aminek csak egy része a testi kivetülés.

A kávé is hasonló Kép forrása: crushculdesac.tumblr.com

Erre a kávé a legjobb példa: ha sokat iszol, és egyszer csak megvonod a szervezetedtől az adagot, te magad nem kívánod a kávét, csak a szervezeted. Hiányoznak neki azok a kémiai reakciók, amik a kávé ivása alatt és után léptek működésbe, ezért olyan tüneteket produkál, amelyek arra késztetnek, hogy újra vidd be ezeket a vegyületeket a testedbe.

Ugyanez a helyzet a cukorral – egy ideig azért kívánod jobban, mert a szervezeted hiányolja, és nem azért, mert függsz tőle. A függőség ugyanis valamiféle traumára vezethető vissza, nem pedig arra, hogy nagyon kívánod a kólát a nap végén.