Tea, úszás és tabletta: 6 meglepő dolog, ami árthat a fogaidnak

Sándor Alexandra
Írta: ,
Tea, úszás és tabletta: 6 meglepő dolog, ami árthat a fogaidnak

Tudtad, hogy a forró tea, a klóros medence vize és a fogamzásgátló tabletta is elcsúfíthatja a mosolyodat? Csokorba szedtünk néhány olyan tényezőt, amiről talán nem hitted volna, hogy ludas lehet ebben…

Forró tea egy hideg estén

Ha hidegben, vagy éppen csak melegbe érve valami forrót iszol, a hőmérséklet-különbség hatására sajnos apró repedések keletkezhetnek a fogzománcon.

A szabad szemmel alig látható sérülések egy-két alkalom után valószínűleg még nem okoznak panaszt, ám ha a zománc alatti sárgás fogtest, a dentin láthatóvá válik, szörnyű kínokban lehet részed.

A repedések legfelületesebb formája csupán esztétikai probléma – főleg azért, mert nagyon könnyen színeződik kávé vagy vörösbor miatt –, a mélyebbek azonban töréshez, fertőzéshez vagy szuvasodáshoz vezethetnek.

Kerüld tehát az óriási hőmérséklet-különbséget!

Úszás nyitott szájjal

Az olyan medence, melynek klórtartalmát nem szabályozzák megfelelően, nemcsak a bőrödnek és a hajadnak árthat, hanem akár a fogaidnak is.

A nagy mennyiségű klór ugyanis felgyorsítja a fogeróziót, elszínezheti a zománcot, továbbá érzékennyé teheti azt.

A klór és a víz kettőse gyenge hidroklórsavat eredményez, ami sokkal rosszabb hatással lehet a mosolyodra, mint a gyümölcsökben lévő citromsav vagy a kóla foszforsavja.

Két szívességet tehetsz a fogaidnak, amikor úszni mész: az egyik, hogy gondos karbantartás alatt álló medencét választasz, a másik pedig, hogy olyan úszásnemre voksolsz, amelynek levegővételi technikájánál zárva tarthatod a szádat.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!