Te hallottál már róla? Ezért fontos a K-vitamin

Kató Iringó
Írta: ,

A méltán népszerű A-, B-, C-, D- és E-vitaminról már biztosan Te is hallottál, na de mi a helyzet a K-vitaminnal? Cikkünkben összegyűjtöttünk a legfontosabb tudnivalókat erről a ritkán emlegetett, mégis fontos vitaminról!

K-vitamin vagy K-vitaminok?

Először is fontos tudni, hogy a K-vitamin zsírban oldódik (egyike a DEKA-nak nevezett zsírban oldódó vitaminoknak), ezért nem ürül ki hamar a szervezetből. Másodsorban lényeges, hogy a K-vitaminnak 2 formája van: a K1 (fillokinon) és a K2 (menakinon). A K1-vitamin megtalálható a zöld levelű növényekben, a K2-vitamint pedig egy baktérium termeli a vastagbelünkben. A K-vitaminokat egyébként egy Carl Peter Henrik Dam nevű dán biokémikus fedezte fel 1929-ben, majd 1943-ban orvostudományi Nobel-díjban is részesült ezért, méghozzá Edward Doisyval megosztva.

5 ok, amiért hasznos lehet a K1- és a K2-vitamin:

 1. A K1-vitaminnak lényeges szerepe van a véralvadási folyamatokban. A vérlemezkék tapadását segíti elő, így gondoskodik arról, hogy sérüléseknél a sebek ne vérezzenek túl sokáig. Hiányában sajnos véralvadási zavarok léphetnek fel.
   
 2. Talán az egyik legfontosabb tulajdonsága a K2-vitaminnak, hogy szükség van rá a kalcium csontokba való beépüléséhez. Tehát csontjaid (és fogaid!) épségének megőrzése és a csontritkulás megelőzése érdekében nemcsak a kalcium és a D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitelére érdemes odafigyelned, hanem a K2-vitaminra is.
   
 3. A K2-vitamin védelmet nyújt az érfalak, artériák meszesedése ellen is, így támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Hollandiában, a ’90-es évek elején készítettek egy felmérést négyezerhatszáz 55 évnél idősebb ember részvételével, melynek során megállapították, hogy a K2-vitamint rendszeresen szedő alanyoknál 52%-kal volt alacsonyabb a súlyos aorta meszesedés kockázata.
   
 4. A K2-vitamin elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját is, éppen ezért hiányában akár májfunkciós zavarok is kialakulhatnak.
   
 5. Ha ez mind nem lenne elég, a kutatók már bőszen vizsgálják az Alzheimer-kór és egyéb idegrendszerei betegségek megelőzésében játszott szerepét is a K2-vitaminnak.