Erre utal, ha mostanában gyakran szúr a szíved

Erre utal, ha mostanában gyakran szúr a szíved

Címlap / Életmód / Egészség / Erre utal, ha mostanában gyakran szúr a szíved

Akkor tapasztalod meg igazán, mennyire fontos az egészséged, amikor komolyabb problémával találod szemben magad. Ezért valószínűleg te is igyekszel odafigyelni a nagyobb gondokra, fájdalmakra, és (remélhetőleg) nem halogatod az orvosi vizsgálatokat. Ha mostanában többször is érezted, hogy szúr a szíved, érdemes tovább olvasnod, mert több dolog is állhat a háttérben!

Először is tudnod kell, hogy amennyiben mostanában gyakran szúró fájdalmat éreztél a szíved tájékán, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nagy a baj. Szakértők szerint ha egyetlen ponton érzed a szúró fájdalmat, és ez nyomás hatására még erősebbé válik, többnyire kisebb gondra utal.

Néha olyan apróságok állnak a háttérben, mint a stressz vagy a túlzásba vitt koffeinfogyasztás.

Ilyenkor annyit kell tenned, hogy odafigyelsz az étrendedre és a pihenésre, amit követően máris enyhülni fog a panaszod. A nagyobb gondra inkább az utal, ha nem feltétlenül tudod egy ponton megmutatni, hol fáj, hanem sokkal inkább egy teljes területen érzed a fájdalmat.

Erre utal, ha mostanában gyakran szúr a szíved
Kép: sciencepics/depositphotos.com

Tehát, ahogy említettük is, sokszor a stressz és az idegeskedés vált ki szúró fájdalmat a mellkasodnál. Ez különösen gyakori azoknál az embereknél, akik hajlamosak apróságok miatt is feszültté válni, és mindent a lelkükre vesznek. Első lépésben azt kell fontolóra venned, hogy rád ez mennyire igaz.

Amennyiben épp nehezebb időszakon mész keresztül, sokat stresszelsz, és folyton gombóc van a torkodban, úgy szinte biztos, hogy a lelki problémáid vetülnek ki rád ilyen testi tünetekkel.

Amikor nagyobb a baj…

Az étkezés nagyon fontos szerepet játszik az egészséges szívben. Ahhoz, hogy ez a szerved gond nélkül működjön, a szívizomnak folyamatosan oxigénben gazdag vérellátásra van szüksége a koszorúereken keresztül. Itt jön képbe az, hogy miért kell odafigyelned az étkezésre!

Amikor ugyanis nagyon zsíros ételeket eszel, az nem csak plusz kilók formájában mutatkozhat meg a testeden. Sokszor ezek lerakódnak az artériák falán, elszűkítik a véráramlás útját, ami viszont már nagyon komoly problémákat okoz.

Erre utal, ha mostanában gyakran szúr a szíved

Az angina ezek közül az egyik, már súlyosabb probléma, amit sosem lenne szabad félvállról venni. Ilyenkor a szívizom egyszerűen nem kap elegendő oxigént, amit úgy jelez feléd, hogy időnként mellkasi fájdalmat, nyomást érzel (nem egyetlen ponton, hanem az egész területen). Akár a bal válladban, a hátadon, sőt, még az állkapcsodban is érezheted a kellemetlen érzést, ezt pedig leginkább a fizikai terhelés, sportolás váltja ki.

Sokan azért nem veszik komolyan, mert néhány perc után megszűnik a panasz, ám ettől még igenis fontos kivizsgáltatni! Több fokozatát különböztetünk meg, a legsúlyosabb esetben pedig már a legkisebb mozgás is kiválthatja a fájdalmat. Ez azt jelenti, hogy egyeseknek még a lépcsőzés is komoly megerőltetést okoz egy idő után.

A szív körüli fájdalom ugyancsak lehet előjele a szívrohamnak is. Ilyenkor nagy nyomást érezhetsz a szegycsontod bal oldalán, akár égető érzést is, amit sokan tévesen gyomorégésnek tudnak be. Ehhez megmagyarázhatatlan szorongás, szédülés, hasi puffadás és gyors, szabálytalan pulzus is társulhat.

Amennyiben egyszerre több panaszt is észlelsz magadon, gyenge vagy, sokat izzadsz, és légszomjad is van, ne késlekedj, azonnal hívj orvost!

Sőt, akkor is érdemes mihamarabb ellátogatni a doktorhoz, ha a tüneteknek egy részét érzed magadon, ugyanis sokszor a soha nem múló fáradtság is szívbetegséget jelez előre.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!