4 szuper hatásos házi praktika fogínygyulladás ellen

4 szuper hatásos házi praktika fogínygyulladás ellen

Címlap / Életmód / Egészség / 4 szuper hatásos házi praktika fogínygyulladás ellen

A gyakran vérzéssel járó fogínygyulladás az egyik leggyakoribb betegség a lakosság körében. A kezdeti tünetek általában olyannyira enyhék, hogy a legtöbben észre sem veszik a problémát. Pedig a betegséget nem érdemes félvállról venni, a sokáig kezeletlen tünetegyüttes fogínysorvadáshoz, fogágybetegséghez vezethet, súlyosabb esetekben pedig akár fogvesztéssel is járhat! Íme néhány hatékony természetes gyógymód!

Mi okozza?

Az ínygyulladás gyakori tünetei közé tartozik az irritáció, az érzékenység, a vörös, duzzadt íny, és a vérzés. Bizonyos esetekben a probléma okozhat akár rossz leheletet, ínytasakokat, fogíny visszahúzódást, vagy fogvesztést is. A tüneteket leggyakrabban a nem megfelelő szájhigiénia okozza, melynek következtében a baktériumok által létrehozott plakk megtapad a fogakon, és így a kórokozók megtámadják a fogínyt, majd a fogakat is.

Az olyan tényezők, mint a dohányzás, a cukorbetegség, egyes gyógyszerek, rosszul illeszkedő fogpótlások, terhesség, a genetika, vagy a szegényes étrend szintén kedvezhetnek a fogínygyulladásnak. Néhány természetes gyógymóddal enyhítheted a tüneteket, fontos azonban, hogy a probléma jelentkezésekor elsősorban mindig a higiéniai szokásaidon kell változtatnod! A napi kétszeri alapos fogmosás, a fogselyem használata, és a rendszeres orvosi ellenőrzés elengedhetetlen a jó szájhigiéniához!

C-vitamin minden mennyiségben!

Kutatások szerint szoros kapcsolat van az ínybetegségek, illetve a C-vitamin hiánya között. Állítólag a 18. században a tengerészek az ínyvérzés, illetve gyulladás megelőzéséhez nagy mennyiségben fogyasztottak a C-vitaminban gazdag citromot. A Journal of Periodontology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a C-vitamin-hiánnyal küzdők esetében gyakrabban fordulnak elő a periodontális (fogak körüli) betegségek.

Ahhoz, hogy megakadályozd a vitaminhiányt, az Institute of Medicine napi 75 milligramm C-vitamin bevitelét ajánlja nők számára, és 90 milligrammot a férfiak számára. Ezzel szervezetedet is rengeteg antioxidánshoz juttathatod, mely segíthet megelőzni az ínybetegségeket, és javítja a kötőszöveteket.

Természetes gyógynövények

A természetes gyógynövények különféleképpen segíthetnek a gyulladáson. Az Aloe vera antibakteriális tulajdonságának köszönhetően az egyik leghatásosabb növény ezen a téren. Megakadályozza a baktériumok, és ezzel együtt a lepedék megtapadását a fogakon, plusz enyhíti a fájdalmat és nyugtatja a gyulladt ínyt.

Érdemes kipróbálnod akár a körömvirágot is. Ez a különleges növény nem csak a sebek, égési sérülések, valamint bőrbetegségek ellen hatásos, hanem akár a fogínygyulladást is képes enyhíteni. A nép gyógyászatban forrázatát gyakran használták szájvízként is. A Research Journal of Medicinal Plant című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a körömvirág tartalmú fogkrémek jelentősen csökkenthetik a plakk képződést és a fogínyvérzést.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»