5 szokás, ami 10 évvel hosszabbítja meg az életed

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
5 szokás, ami 10 évvel hosszabbítja meg az életed

Kép forrása: unsplash

A hosszú élet titkát sokan keresték már, de talán a Harvard Egyetem kutatóira mégis érdemes hallgatni. Ők ugyanis azt állítják, hogy az alábbi szokások felvételével a nők átlagosan 14, a férfiak pedig 12 évvel hosszabbíthatják meg az életüket.

Ne dohányozz! Kép forrása: unsplash

Lehet, hogy sokszor hallottad már, de ez azért van, mert tényleg igaz: a dohányzás extrém módon megrövidíti a várható élettartamot, friss becslések szerint akár mínusz 10 évet is jelenthet.

Minél korábban kezd valaki dohányozni, annál negatívabb lesz a rossz szokás hatása is: egy 2012-es japán vizsgálat szerint az 1920 előtt született férfiak élete mindössze pár évvel volt rövidebb a dohányzás miatt, mert ők jellemzően egy későbbi életkorban szoktak rá a cigarettára.

Az 1920 és 1945 között született, 20 éves kor előtt dohányossá váló generáció esetében azonban az egész életükben nemdohányzókhoz képest duplájára emelkedett a halálozási ráta – azaz nem érdemes a bagózó, mégis jó egészségnek örvendő nagypapából kiindulni, egyrészt, mert valószínűleg később gyújtott rá először, másrészt, mert lehet, hogy 90 évig élt, de ez nem jelenti azt, hogy cigi nélkül ne élt volna 96-ig.

Sosem késő a váltás Kép forrása: unsplash

Természetesen minél korábban váltasz az egészséges életmódra, annál jobb esélyekkel indulsz a betegségekkel, egészségügyi problémákkal szemben, de a tanulmány szerzői szerint sosem késő váltani.

Számításaik szerint egy átlagos 50 éves nő, ha a fentiek egyikét sem követi, még körülbelül 29 életévre számíthat, de ha minden szokást a magáévá tesz, akkor még 43 évre van kilátása.

Ugyanez egy 50 éves férfi esetében plusz 38 várható életévet jelenthet, míg az egészséges szokások nélkül csak 26-ot.

Fókuszban

Egy bevált módszer, amivel nyugodtan aludhatsz a megfázás alatt

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

Egészség és életmód

Egy bevált módszer, amivel nyugodtan aludhatsz a megfázás alatt