5 szokás, ami 10 esztendővel hosszabbítja meg az életed

Kovács Andrea
Írta: ,
5 szokás, ami 10 esztendővel hosszabbítja meg az életed

Kép forrása: unsplash

A hosszú élet titkát sokan keresték már, de talán a Harvard Egyetem kutatóira mégis érdemes hallgatni. Ők ugyanis azt állítják, hogy az alábbi szokások felvételével a nők átlagosan 14, a férfiak pedig 12 évvel hosszabbíthatják meg az életüket.

Ne dohányozz! Kép forrása: unsplash

Lehet, hogy sokszor hallottad már, de ez azért van, mert tényleg igaz: a dohányzás extrém módon megrövidíti a várható élettartamot, friss becslések szerint akár mínusz 10 évet is jelenthet.

Minél korábban kezd valaki dohányozni, annál negatívabb lesz a rossz szokás hatása is: egy 2012-es japán vizsgálat szerint az 1920 előtt született férfiak élete mindössze pár évvel volt rövidebb a dohányzás miatt, mert ők jellemzően egy későbbi életkorban szoktak rá a cigarettára.

Az 1920 és 1945 között született, 20 éves kor előtt dohányossá váló generáció esetében azonban az egész életükben nemdohányzókhoz képest duplájára emelkedett a halálozási ráta – azaz nem érdemes a bagózó, mégis jó egészségnek örvendő nagypapából kiindulni, egyrészt, mert valószínűleg később gyújtott rá először, másrészt, mert lehet, hogy 90 évig élt, de ez nem jelenti azt, hogy cigi nélkül ne élt volna 96-ig.

Tartsd meg a normál testsúlyod! Kép forrása: unsplash

Az első és a második szabály betartásával akár automatikusan is együtt járhatna az ideális testsúly, de sajnos ez nem feltétlenül van így.

Bizonyos anyagcsere-betegségek vagy pajzsmirigy problémák egyaránt okozhatnak elhízást vagy alultápláltságot is rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott étkezés mellett is.

Ezeknek nem csak az alapbetegség kezelése miatt érdemes utánajárni, hanem azért is, mert a súlyod alapvetően meghatározhatja, hogy milyen ütemben „használódik el” a tested és hogy mennyire viselnek meg akár egyszerűbb betegségek, fertőzések.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!