Van olyan, hogy szociális jetlag, és lehet, hogy amiatt vagy mindig fáradt

Nagy Niki
Írta: ,

A szociális jetlag a modern társadalom egyik legkomolyabb problémájává válhat, és ez lehet az oka annak, hogy folyton fáradt, lehangolt és ideges vagy. Bármennyire furcsán hangzik is, lehet, hogy nem veled, hanem a munkakultúránkkal van a baj: egyszerűen minimálisan sem foglalkozunk a testünk belső órájával, és úgy lesokkoljuk, mintha folyton egy távoli ország időzónája szerint élnénk itthon.

Egy jól funkcionáló társadalomban muszáj, hogy legyen struktúra, enélkül teljes káosz uralkodna. A struktúrához hozzátartozik, hogy az emberek legtöbbjének egy fix időpontra be kell érnie a munkahelyére, és fix időpontban távozhat. 

Csakhogy ez a dolgozók nagyon nagy részének egyáltalán nem veszi figyelembe a cirkadián ritmusát, vagyis a belső óráját, amivel természetes módon a leghatékonyabban tudna működni fizikailag és szellemileg is.

Ez pedig annyit jelent, hogy az átlagos munkavállaló ingerültebb, fáradtabb, levertebb, mint amilyen egyébként lenne. Ha túl korán kel fel, és túl későn ér haza, nincs ideje saját magára, azokra a tevékenységekre, amiket szeret, ráadásul nem is jut elég napfényhez, aminek hatására D-vitamin-hiánya lehet, ez pedig szintén fáradékonyságot és rossz kedvet okozhat.

Az egész jelenséget szociális jetlagnek szokták hívni, és egyre inkább felismerik a világban, hogy mennyire rossz is ez így. A testnek ugyanis van egy természetes ritmusa, amivel a leghatékonyabban tud működni – már azzal megerőszakoljuk ezt a ritmust, hogy korábban kelünk, mint ahogyan magunktól felébrednénk.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?