Ezt csináld szívinfarktus esetén: életet menthet a szakértő tanácsa

Zabolai Margit
Írta: ,
Ezt csináld szívinfarktus esetén: életet menthet a szakértő tanácsa

Kép forrása: K.D.P/Depositphotos.com

Az infarktus nem minden esetben néz ki úgy, mint a filmekben, van, hogy a tünetek percekkel, de akár órákkal a tényleges rosszullét előtt is jelentkeznek. Az viszont biztos, hogy vesztegetni való idő nincs, minden perc élet vagy halál kérdése lehet, ezért fontos tudnod, hogy mit tegyél. Reméljük, sosem lesz szükséged az alábbi információkra, de ha mégis, életet menthetsz velük.

Egy aszpirin is segíthet Kép forrása: iophoto/Depositphotos

Az aszpirin meggátolja a vérlemezkék összekapcsolódását, így segíthet megakadályozni azt is, hogy a sérült érfalaknál a vér megalvadjon és elzáródást okozzon. Mindez persze nem jelenti azt, hogy egy aszpirinnel kezelhető lenne az infarktus, de értékes percek nyerhetőek vele, ezért többnyire a kórházba érkezés után is ezt a gyógyszert kapja meg a beteg először.

Ha van rá lehetőség, és nem áll fent gyógyszerérzékenység, egy aszpirin szétrágása vagy kevés folyadékkal történő bevétele hasznos lehet addig is, amíg a mentőkre vártok. Ha mégsem infarktus okozta a tüneteket, az aszpirin bevétele rendszerint akkor sem okoz semmiféle problémát, vagyis segíthet, de szinte biztosan nem árthat a tabletta bevétele.

A mentők kiérkezéséig a beteg segítője összekészítheti azokat a gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket, amiket a beteg szed – ezek értékes információt jelenthetnek az ellátás során.

Ha egyedül vagy, akkor ne mozogj, ne kezd el keresgetni a fiolákat, de próbáld meg összeszedni a gondolataidat, fejben felsorolni, milyen készítményeket vettél be.

Ez akár abban is segíthet, hogy eltereld a gondolataidat, nyugodtnak maradni a feszült helyzetben ugyanis rendkívül fontos a szíved védelme érdekében.