Színterápia: gyógyulás a fény segítségével

Színterápia: gyógyulás a fény segítségével

Címlap / Életmód / Egészség / Színterápia: gyógyulás a fény segítségével

A színterápia nagyon régi módszer. Gyökerei megtalálhatók az ókori Egyiptomban, sőt, már az elsüllyedt Atlantisz civilizációjában is. Atlantisz szentélyeiben kör alakú helyiségeket alakítottak ki, ahol természetes fény és kristályok segítségével gyógyítottak. Később, a nagy középkori katedrálisok színes üvegablakainak fényében a gyengék és a betegek fürdőztek. 

A fény

A szín egyszerű megfogalmazásban nem más, mint fény.

Mindig is imádtuk a Napot. Természetes módon vonzódunk hozzá, sugarai a színkör minden színét tartalmazzák, részben ezért is képes változásokat előidézni az állapotunkban.

A nap fénye nélkülözhetetlen az élethez. Szellemünk, lelkünk és testünk mindig reagál rá, illetve a hiányára, tudatosan vagy öntudatlanul.

Ha a naplementére vagy a szivárványra gondolsz, máris képes vagy hinni a színek gyógyító csodájában. Ösztönösen olyan színeket szeretünk, amelyek helyre tudják állítani belső egyensúlyunkat. 

Színek az életünkben

Őseink a növényekből nyert festékanyagokkal díszítették testüket és a barlangok falát. Különböző intézmények manapság szívesen alkalmaznak színeket.

Az orvosi gyakorlatban a kék hatékonynak bizonyult a rák, a táplálkozási rendellenességek és a függőségek kezelésében.

A börtönökben a halvány rózsaszín falak csökkentik az erőszakos megnyilvánulások gyakoriságát.

Az iskolákban a sárga megkönnyíti a tanulást. Viszont a sárga kerülendő feszült lelkiállapot és idegbetegség esetén, mert izgató hatása van. 

A színek biokémiai hatása

A színek biokémiai reakciókat váltanak ki a testünkben, és hormonokat stimulálnak.

Így befolyásolják például alvásmintáinkat, anyagcserénk sebességét, szexuális működésünket, hangulatunkat, érzelmeinket, viselkedésünket.

Az agyalapi mirigyben szabályozzák a szerotonin és a melatonin nevű hormonok termelődését.

A szerotonin élénkít, segít az ébrenmaradásban és a koncentrálásban. A melatonin megnyugtat, és segít elaludni.


Érdemes elolvasnod: Csak rosszul aludtál, vagy alvászavarod van?


A mesterséges fény

Bizonyított tény, hogy károsan hat ránk, például fejfájást és nyugtalanságot okozhat.

A fluoreszkáló fény azért vált ki kellemetlen tüneteket, mert hiányoznak belőle a spektrum két végén található színek, és erősen vibrál. Dr. John Ott fotobiológus felfedezte a teljes spektrumú világítást, és ezzel világszerte ismertségre tett szert.

Kifejlesztett egy olyan fénycsövet, amely a spektrum minden színét tartalmazza. Az irodákban gyakran alkalmaznak ilyeneket. 

Theo Gimbel az utcai megvilágítással kapcsolatban folytatott vizsgálatokat, és kimutatta, hogy fokozza a depresszió és az utcai bűnözés gyakoriságát.

Ekkor javasolta a spektrum kék vége felőli színekből álló utcai világítást, ami megnyugtatóan hat a viselkedésre, és mérsékli az agressziót.

A hét sugár

Ez a színspektrum hét színe: a vörös, a narancs, a sárga, a zöld, a kék, az indigó és az ibolya.

Megfeleltethetőek a hét csakrának, vagyis sprituális értelemben kozmikus erőket szimbolizálnak. 

A hét sugár kapcsolatba hozható emberi jellemvonásokkal is, amelyek különböző arányban, de mindnyájunkban megvannak.

A spektrum vörös vagy meleg végén lévő színek azt tükrözik, hogyan fejezzük ki magunkat a külvilág felé, a kék árnyalatai pedig inkább befelé és felfelé visznek, a belső énünket mutatják.

A színterápia a szervezet energetikai kiegyensúlyozatlanságát a megfelelő színnel kezeli. 

A színek alkalmazása

A vörös nagyon nagy hatású szín. Feltölt minket energiával, ha úgy érezzük, hogy fogytán van az életerőnk. A vörös ételek, a vörös ruhadarabok segítenek energiaszintünk helyreállításában.

Hasonlóan intenzív a narancssárga. A pozitív gondolkodással szokták összefüggésbe hozni, ezért az üzleti életben gyakran alkalmazzák. Segít visszanyerni az életkedvünket, szinte olyan, mintha meginnánk egy pohár narancslevet.

Amikor valakire azt mondjuk, hogy „elzöldül a haragtól”, arra utalunk, hogy az illető kibillent az érzelmi egyensúlyából. A zöld a spektrum közepén helyezkedik el, félúton a meleg piros és a hideg kék között.

A természet megnyugtatóan hat. Ha úgy érzed, hogy nem vagy formában, sétálj egyet a természetben.

A színek hatásáról részletesebben Stephanie Norris Színterápia (Scolar Kiadó, 2005) című könyvében olvashatsz.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!