Ha szinte mindig fáj a hasad evés után - a lehetséges okok

Nagy Niki
Írta: ,
Ha szinte mindig fáj a hasad evés után - a lehetséges okok

Kép forrása: fizkes/depositphotos.com

Akinek gyakran fáj a hasa, az tudja, hogy milyen kínzó és kellemetlen lehet, ha az ember nem tud másra koncentrálni, csak a diszkomfortra a gyomrában. Rengeteg oka lehet annak, ha evés után a hasad úgy dönt, hogy sztrájkolni kezd, az alábbiak a leggyakoribbak közülük.

A hasfájás annyifajta lehet, mint égen a csillag – az intenzitása, a megjelenési ideje vagy a fájdalom fajtája is emberről emberre változhat. A gyomor az egyik első védelmi rendszere a szervezetnek a káros mikrobák ellen, így nem csoda, ha néhányuk már itt problémát jelent.

Ha gyakran fáj a gyomrod, érdemes kivizsgáltatnod magad, mert olyan betegséged is lehet, ami eddig rejtve maradt, vagy ami komoly problémákat okozhat a későbbiekben. Rengeteg oka lehet annak, hogy miért fáj a hasad, az alábbiak a leggyakoribb eseteket mutatják.

A felnőttek felét legalább életében egyszer eléri a savas reflux. A betegség azzal jár, hogy a gyomorsav elindul felfelé a nyelőcsőben. Nyilván a nyelőcső nincs ehhez hozzászokva, és nem is olyan a borítása, ami a savat elviselné, ezért érezheted úgy, mintha az egész mellkasod, akár a szíved is égne.

Előfordulhat akkor, ha túl sokat eszel, de akkor is, ha olyan ételeket fogyasztasz, amelyek kiválthatják a refluxot.

 

A jelenségnek több neve is van, az orvosok általában gastroparesisnek nevezik, de szokták még gyomorpetyhüdtség és a gyomor késői ürülése neveken is emlegetni.

Annyit jelent, hogy a gyomrod nem úgy ürül ki, ahogy természetes volna, hanem sokkal lassabban, a tudomány jelenlegi állása szerint az oka idegsérülés lehet, amitől a gyomor izmai nem működnek megfelelően.

Hányingert, hasfájást és puffadást okozhat, jellemzően egyszerű vérteszttel vagy egy háziorvosi vizsgálat során diagnosztizálni lehet.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv