Szerelembe esni egy tárggyal? - Létező pszichés betegségről mesélünk

Marity Mira
Írta: ,

Belezúgni egy körhintába, hozzámenni egy vasútállomáshoz vagy csókolgatni egy ipari gépet? Ez nem egy vígjáték forgatókönyve, hanem a való élet. Az orvostudomány és a szakértők folyamatosan próbálják megérteni és megmagyarázni az objektumokkal való „szerelem” bizarr pszichés kapcsolatát.

A rajongás tárgya egy tárgy

A legtöbben belefutottunk már olyan emberbe, aki imádja a használati tárgyait, a laptopját vagy a bögréjét. A férfiak rajongásig szeretik az autójukat vagy a kerékpárjukat, mi, nők pedig epekedhetünk egy-egy könyvért vagy ruháért, de az objektofília ennél sokkal erősebb érzés. Így hívják azt a pszichés zavart, amely az ember tárgyak iránti vonzalmát jelenti. Az emberi kapcsolatok egyre bonyolultabbak, és manapság nehéz fenntartani stabilan és tartalmasan minőségi érzelmi kontaktusokat. Ám amikor azt halljuk, hogy valaki szerelmes egy tárgyba, az még bonyolultabbá és szürreálisabbá teszi a helyzetet.

Az illető ilyenkor erős emocionális és romantikus kötődést érez élettelen dolgok, szerkezetek vagy épületek iránt.

Szexuális másságot jelent

Az szakterminus szerint az objektofília egyben parafíliának is számít, de annak enyhébb és tolerálhatóbb változata. A parafília kategóriába olyan – társadalmilag elítélendő, szexuálisan deviáns vagy perverz – magatartást sorol a pszichológia, mint a kéjgyilkosság, mazochizmus vagy pedofília. A tárgyak iránti erős vonzalom egyik formája az aedificofilia, ami kimondottan az épületek iránti rajongást jelenti. Ennek adekvát példája az a 47 éves amerikai nő, aki egy vasútállomásba szeretett bele. Carol Santa Fe a San Diego-i pályaudvarral lépett házasságba, legalábbis ő annak nevezi a meghökkentő viszonyt. Az objektofilek szeretetteljes elkötelezettséget és szexuális vonzalmat éreznek bizonyos tárgyak vagy struktúrák iránt.

Az ilyen személyek ritkán, vagy soha nem élnek szexuális életet emberekkel, és erős érzelmi kapcsolatot alakítanak ki az objektummal vagy a szerkezettel.

Fókuszban

Egy bevált módszer, amivel nyugodtan aludhatsz a megfázás alatt

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

Egészség és életmód

Egy bevált módszer, amivel nyugodtan aludhatsz a megfázás alatt