Szépség és egészség a növényekben: ilyen hatóanyagokkal kényeztet a természet

Írta: ,

Régen a fűszer- és gyógynövényeket hívták „füveknek”. Több mint húszezer féle „fű” létezik a világon. Természetes gyógyító hatóanyagaikat felhasználva az emberek már nagyon régóta balzsamokat, étvágygerjesztőket, erősítő szereket készítenek belőle. Például egyes moszatok kozmetikumok előállítására alkalmasak, a friss paradicsom vagy ananász a bőrbe dörzsölve eltünteti az elhalt hámsejteket, a hennából hajszínezék lesz. 

Hatóanyagok

1/6 Hatóanyagok

A gyógyhatásokról szóló ismereteket a füveskönyvek tartalmazzák.

A hatóanyagok közé tartoznak például az alkaloidok, amelyek erős élettani hatású, sokszor mérgező (pl. nikotin, morfin) szerves vegyületek.

Közismert kábítószerek is vannak köztük. A drogok a szó eredeti jelentése szerint a növények szárítással tartósított részei.

Az illóolajok desztillációval nyert aromás, illékony folyadékok.

A keserűanyagok keserű ízű, étvágyjavító anyagok. A cserzőanyagok összehúzó hatású szerek.

A tejnedvek a növények megsebzésével nyerhető, ragacsos, tejszerű, sűrűn folyó anyagok. 

Levelek, szárak

2/6 Levelek, szárak

A növényrészek közül legtöbbször a leveleket hasznosítják. Konyhai fűszerek, orvosságok, illatszerek készülnek belőlük.

A növényekben lévő zöld anyagnak, a klorofillnak méregtelenítő hatása van.

A klorofill megköti a napfény energiáját, és oxigént állít elő belőle, ami a légkörbe kerül, és hozzájárul a sok élőlény számára létfontosságú légzéséhez.

A jázminpakóca leveleiből vonják ki a sztívia nevű fehér, kristályos anyagot, amely a cukornál 300-szor édesebb.

A növény szára tartja a növényt, és szállítja a tápoldatokat a szervek között. Gyakran maga is hasznosítható nedveket tartalmaz.

A legtöbb folyadék a levél alatt gyűlik össze. Szilárd rostok is találhatók benne, például a len és a kender rostjaiból pamutot, papírt és kötelet készítenek. 

Virágok

3/6 Virágok

Az erős aromájú növények virágainak (pl. a mentának, a rozmaringnak) enyhébb az illatuk és az ízük, ezért nyersen is fogyaszthatók.

Számos növény virágát konyhai fűszerként hasznosítják, például a sáfrány a krókusz virágából készül. Az erős illatú virágokból lesznek a potpourrik.

A körömvirágban baktériumölő, bőrfiatalító anyagok vannak.

A krizantém, a galagonya virágaiból tea készíthető. A virágok hatóanyag-tartalma az első nyíláskor a legmagasabb.

A kisebb virágokat egészben, a nagyobbaknak csak a szirmait tartósítják, mégpedig hálóban vagy függesztéssel való szárítással.

Magvak és termések

4/6 Magvak és termések

A magvak a virágos növények magkezdeményeiből fejlődnek ki. A gabonafélék és a hüvelyesek magjai (pl.

rizs, szója) sok tápanyagot tartalmaznak, és a világ legfontosabb élelmiszerei.

Az olajos magvakból növényi olajokat préselnek étkezési, gyógyászati, kozmetikai célokra. 

Húsos termése van például a cseresznyének, a meggynek és a szilvának. Felhasználásuk gyakran szárított, aszalt formában történik.

A magvak és a száraz termések sokféle fűszert adnak (pl. vanília, ánizs), továbbá frissítő italok (pl. kakaó, kávé, kóla) adalékai is.

Gyökerek

5/6 Gyökerek

A gyökér nedvességet és tápanyagokat szív fel a talajból, és rögzíti a növényt.

A legvékonyabb ágaikon keresztül szívják fel a talajoldatokat, és vastagabb ágaikban raktározzák azokat.

A gyökér bőrszövetében vagy kérgében vannak a hatóanyagok. A torma is gyökér, lereszelve étvágyjavító, csípős fűszer.

Az édesgyökérből készül a medvecukor nevű édesség.

A gyömbért szintén fűszerként használják, és a hagyma is a gyökér része. 

Kéreg

6/6 Kéreg

A fás szárú növények (fák, cserjék) törzsét, ágait és gyökerét kéreg borítja.

Hajszálcsöveikben áramlanak a növény nedvei. A belső, vékony kéreg a háncs. A szár vastagodása közben a vastag, kemény kéreg megrepedezik, sejtjei elhalnak, és leválik.

A kéregből faszenet, parafát, cserzőanyagokat, fűszereket készítenek, de talajjavításra is használják. Az aromás faanyagok fertőtlenítő hatásúak, illóolajokat és illatszereket állítanak elő belőlük. 

A gyanták, a balzsamok és a tejnedv védik a fát a kiszáradástól, ezekhez a fa megcsapolásával juthatunk hozzá. Átlós irányban szúrást vagy vágást ejtenek a kérgen, majd összegyűjtik a nyíláson kicsordogáló anyagot.

Ezek természetes úton is szivároghatnak, mint a füstölők alapanyagául szolgáló tömjénfa nedve. 

Cikkünk forrásául Lesley Bremness Fűszer- és gyógynövények (Panem Kft. és Grafo Kft., 1995.) című könyve szolgált.