Ez a szemprobléma a munkádat is tönkreteheti – és senki nem beszél róla

Zabolai Margit
Írta: ,
Ez a szemprobléma a munkádat is tönkreteheti – és senki nem beszél róla

Kép forrása: fizxes/depositphotos.com

Rövidlátás, színtévesztés – vannak szemészeti problémák, amelyeket szinte mindenki ismer, és tudjuk, hogy optikushoz, szemész szakorvoshoz kell fordulnunk velük. De léteznek olyan problémák is, amelyeket a modern életmód hozott magával, és nem beszélünk róla eleget.

Mi az a CVS?

Az optikamagazin cikke szerint Computer Vision Syndrome (röviden: CVS) a számítógép használata során fellépő látáspanaszoknak az összefoglaló neve. A panaszok között ott van a viszkető szem, a látásromlás, a homályos látás vagy a szemfáradás, a tünetekért pedig többek között a rossz fényviszonyok, monitor csillogása, tükröződése, a rossz kontraszt, vagy a fénytörési hibák illetve a monitor rossz elhelyezése tehető felelőssé.

A CVS hosszú távon komolyabb egészségügyi panaszokat, látásromlást eredményezhet, de már rövid távon is jelentősen befolyásolja a munkádat, hiszen ha a szemeid fáradtak, te is fáradtabbnak érzed magadat, nehezebb összpontosítani, könnyebben követsz el hibákat.

A CVS nem csak a kreativitásodat, lendületedet és munkakedvedet csökkenti, akár olyan mindennapos irodai feladatok is nehézséget okozhatnak, mint egy táblázat átbogarászása. Nem is beszélve arról, hogy a fáradt szemnek egyenes következménye a fejfájás, ami végképp tönkre tudja tenni az aznapi munkádat.

fxquadro/depositphotos.com

Mit tehetsz ellene?

Az első és legfontosabb, amit akár már most azonnal megtehetsz, az az, hogy odafigyelsz a szemedet érő terhelés csökkentésére. Helyezd el úgy a monitorodat, hogy egyenes háttal ülve, a fejedet kényelmes szögben tartva nézhesd és állítsd be a megfelelő világítást, hogy ne tedd ki a szemedet fölösleges terhelésnek. Gyakorolhatod az amerikai optikusok által is javasolt 20/20/20 szabályt:

ha a számítógép előtt dolgozol, 20 percenként fordítsd el a tekintetedet, és 20 másodpercig fókuszálj egy 20 lábra (nagyjából 6 méter) lévő tárgyra.

Amíg hozzászoksz, akár emlékeztetőt is beállíthatsz magadnak, de gyorsan rá fogsz kapni a dolog ízére, hiszen sokkal frissebben, energikusabban tudod folytatni a munkádat már ilyen rövid szünet után is.

Ha gyakran érzed fáradtnak a szemeidet, keress fel egy szemészetet, mert lehet, hogy olvasószemüvegre van szükséged. Egy negyed dioptriás elváltozást sokszor még nem is veszünk észre, de gondolj bele, ha 6-8 órán keresztül éppen csak egy kicsit kell hunyorítanod, az azért elég komoly terhet jelent a szem körüli és a szemmozgató izmoknak. Ha pedig olvasószemüvegre nincs szükséged, akkor is érdeklődhetsz a kék fényt kiszűrő szemüvegekről, kontaktlencsékről, amelyek szintén csökkentik a szemeket fárasztó, károsító behatásokat.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!