Ezt árulja el a hangod a személyiségedről a kutatások szerint

Póta Szilvia
Írta: ,

Amikor a vonal másik végén valaki beleszól a telefonba, természetes, hogy hangja alapján különböző feltételezéseket alkotunk a személyéről. Nem csak az számít, amit mondunk, a szavakat kísérő körítés legalább olyan fontos lehet. Tudományos kutatások során megállapították, hogy a hang – legyen az reszelős, magas, mély – a nemünkre és a korunkra vonatkozó nyilvánvaló tényezőkön túl akár fizikai egészségünkről, magasságunkról, vagy belső tulajdonságainkról is sok mindent elárulhat!

Státusz és magabiztosság Kép forrása: unsplash

A Psychological Science című tudományos folyóirat szerint a hatalmi helyzet alapjaiban változtatja meg a hang alapvető akusztikai tulajdonságait, illetve azt, ahogyan beszélünk. De ami ennél is érdekesebb, hogy az emberek hajlamosak felfigyelni ezekre az apró jelekre, és ez alapján levonni a megfelelő következtetéseket.

Amikor mondandónkkal hatást szeretnénk elérni egy hivatalos találkozón vagy a munkahelyünkön, általában inkább a szavakra összepontosítunk, pedig az eredmények azt mutatják, hogy az alapvető akusztikus jelek is komoly befolyásoló erővel bírhatnak. A San Diego State University kutatói szerint legyen szó akár tárgyalásról vagy alkudozásról, a hang különböző tulajdonságai és változásai jelentősen meghatározhatják az interakció kimenetelét.

Magasság Kép forrása: unsplash

Az Acoustical Society of America 2013-as tanulmányából kiderült, hogy az emberek képesek meghatározni valakinek a testmagasságát pusztán a hangszíne alapján.

A kísérlet résztvevőinek az esetek kétharmadában mindössze néhány sor szövegre volt szükségük ahhoz, hogy megállapítsák, két beszélő közül ki a magasabb, majd termet szerint sorrendbe tegyenek öt embert.

A titok valószínűleg a hangmagasságban rejlik. A kutatók szerint minél magasabb valaki, általában annál mélyebb hangszínnel rendelkezik.