Bizonyított! A szemed színe utal a személyiségedre

Írta: ,

A svéd Örebro Egyetem kutatói megállapították, hogy bizonyos személyiségjegyeket meg lehet állapítani egyszerűen a szem íriszéből – egy gyors vizsgálat például meg tudja mutatni, mennyire melegszívű vagy hiszékeny valaki.

Ha hiszed, ha nem, számít a szemed színe Kép forrása: tumblr.com, chivapiano

1/6 Ha hiszed, ha nem, számít a szemed színe

Furcsának tűnhet, de valóban fel lehet fedezni összefüggéseket a szemed színe, az íriszed sajátosságai és a személyiséged között.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ha kék a szemed, akkor gonosz vagy, ha zöld, akkor meg kedves, hanem azt, hogy bizonyos írisztulajdonságok kéz a kézben járnak egy-egy személyiségjeggyel.

Így például lehet, hogy hajlamosabb vagy a hiszékenységre, ha tengerzöld szemed van barnás foltokkal, vagy sokkal könnyebben segítesz másoknak, ha barna a szemed zöldes árnyalatokkal.

2/6 A barna a leggyakoribb

Azt, hogy milyen színű a szemed, nagyban meghatározza (az öröklött, erre vonatkozó géneken kívül) az, hogy milyen rasszhoz tartozol.

A kaukázusi rasszhoz tartozó embereknél a barna szem a leggyakoribb (eredetileg minden ősembernek barna szeme volt, a kék is például csak egy mutáció révén alakult ki), aztán jön a kék vagy a szürkés, majd a legritkább: a zöld.

Persze az évezredek során a rasszok keveredtek, így most már ugyanolyan gyakorisággal láthatunk zöld szemű afroamerikait, mint majdnem teljesen fekete szemű kaukázusi embert.

Egy gén mutációja a felelős Kép forrása: diply.com

3/6 Egy gén mutációja a felelős

Az egyetem kutatói szerint a PAX6 jelölésű gén mutációjához köthető a jelenség, aminek életünk nagyon korai szakaszában van feladata.

Ez kontrollálja ugyanis az embrió íriszének fejlődését.

Mats Larsson, a kutatás vezetője csapatával 428 emberen végzett vizsgálatokat: nagyon közeli képeket készített az íriszükről, aztán kitöltetett velük egy kérdőívet, hogy megállapítsa, milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek.

4/6 A barna szeműekre jellemző tulajdonságok

Az egyetem kutatása és más tanulmányok alapján is elmondható, hogy a barna szeműek komolyak, gyakorlatiasak, és hajlamosak az elköteleződésre.

Kedvesek, hűségesek és szeretik felvidítani az embereket, valamint élvezik, ha új barátokat szerezhetnek.

Állítólag ők csókolnak a legjobban – úgyhogy keress magadnak egy gesztenyeszemű pasit!

A kék szeműekre jellemző tulajdonságok Kép forrása: flickr.com

5/6 A kék szeműekre jellemző tulajdonságok

A kék szeműek elszántak, jó a képzelőerejük, és imádják a kalandokat.

Nem félnek új dolgokat kipróbálni, energiájuk kifogyhatatlan és kiolthatatlan.

Gyakran vállalnak kockázatot mind a magánéletben, mind a munkában, de következetesen gondolkodnak, bátrak és ismerik a saját határaikat.

Néha azért önzők is tudnak lenni.

A zöld szeműekre jellemző tulajdonságok Kép forrása: flickr.com

6/6 A zöld szeműekre jellemző tulajdonságok

A zöld szeműek titokzatosnak tűnhetnek, gyakran kiszámíthatatlanok, de nehéz felhúzni őket. Nagyon türelmesek, és vissza tudják fogni az érzelmeiket.

Kreatívak, intelligensek és intellektuálisak, könnyen folytatnak komoly beszélgetéseket is, és a legzavaróbb környezetben is tudnak koncentrálni.

Jól végzik a munkát nagy nyomás alatt is. Általában ők a legboldogabbak a három szemszín képviselői közül.