7 dolog, amit a szemed elárulhat az egészségedről

Marcali Nóra
Írta: ,
7 dolog, amit a szemed elárulhat az egészségedről

Kép forrása: pexels.com

Ismert mondás, hogy a szem a lélek tükre – ez sok esetben valóban így is van, azonban ennél jóval többet is elárulhat rólunk a szemünk. Lelkünk mellett az egészségi állapotunkról is számtalan dolog kiderülhet egy alapos szemvizsgálattal. Lássuk, mikről árulkodhat az egyik legfontosabb érzékszervünk!

A-vitamin-hiány

Ha úgy érzed, a szemed teljesen kiszáradt, akkor valószínűleg nem termelődik elegendő könny a szervezetedben, ez pedig egyes orvosi kutatások szerint az A-vitamin hiányához köthető. Mindenképp egyeztess a szemorvosoddal is a témában, de egy A-vitamin-kúra biztosan nem árthat.

Eltömődött könnycsatornák

Ha úgy érzed, hogy sokkal többször könnyezel és sírsz, mint szoktál, pedig semmilyen trauma nem ért és ezek nem is a boldogság könnyei, akkor talán érdemes megnézetned a szemeidet, ugyanis a gyakori könnyezés az eltömődött könnycsatornák következménye is lehet.

Az eltömődés következtében a könnynek nincs módja elszivárogni, viszont fokozottan nő a gyulladás és a fertőzés veszélye, ami már komolyabb következményekkel járhat.  

Fertőzés

Ha gyakran viselsz kontaktlencsét szemüveg helyett, nagyobb esélyed van a fertőzésekre, így mindig fokozottan figyelj a lencsék tisztaságára és arra is, hogy megmosott kézzel nyúlj a szemedbe. Ha égő, viszkető érzést tapasztalsz a szemeidben, az első dolgod legyen, hogy kiveszed a lencséket és orvoshoz fordulsz, mielőtt súlyosbodna a fertőzés.

Diabétesz

Ha homályosan látsz, az általában annak a jele, hogy romlott a szemed és erősebb szemüvegre vagy kontaktlencsére lenne szükséged.

Más egészségügyi oka is lehet azonban, ha homályos a látásod: míg időskorban a szürkehályog is okozhat ilyen tüneteket, addig fiatalabbaknál akár a cukorbetegség egyik jele is lehet.

Egy 2014-es tanulmány szerint a cukorbetegek több mint 70%-ánál állapítottak meg homályos látást. Ha tehát úgy érzed, hogy romlott a szemed, mindig egy orvossal nézesd meg magad, ahelyett, hogy egyszerűen bemennél egy üzletbe és erősebb szemüveget választaná.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!