Ismered a szélhámos-szindrómát? Mutatjuk, mi az

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

A szélhámosságról talán egyből egy szerelmi viszonyon belüli csalás jut eszedbe, pedig nem erről van szó. Ez a zavar azokat sújtja, akik sikeresek a szakmájukban, boldog párkapcsolatban élnek, de közben kételkednek önmagukban. Rettegnek attól, hogy lebuknak, hogy nem is érdemlik meg a remek pozíciót, a szerető társat. Nézzünk a jelenség mögé! Sokkal gyakoribb, mint hinnéd...

A sikeres és jól teljesítő nők gyakran szenvednek az imposztor-szindrómától, azaz a csalás érzésétől. A pszichológusok azt figyelték meg, hogy a kiemelkedő szakmai sikereket elérő nők tele vannak önmagukat és munkájukat érintő kétségekkel.

Megmutatjuk, milyen dilemmák kínozzák azokat, akik akaratuktól független a szélhámos-szindrómában szenvednek, illetve azt is, hogy mi áll a jelenség hátterében.

A boldogság csak átmeneti lenne?

A szakemberek szerint életünk során többször is megtapasztalhatjuk a kiegyensúlyozott, boldog életszakaszunkban is az attól való rettegést, hogy mindez elmúlik. Hiába teremtettük meg a feltételeket, vártuk ki az előléptetést vagy a kölcsönös szerelmet, mégis ott motoszkál az agyunkban, hogy ez bármikor elszállhat. Rossz érzés attól félni, hogy a harmonikus időszak nemsokára úgyis elmúlik egy tőlünk független ok miatt.

A kishitűség, valamint az, hogy nem mindet tudunk kézben tartani, megnehezítheti a boldogság megélését.

Ismerős? Nagyon sokan átélik ezt életük során akár többször is, ám vannak, akiknél ez az érzés rendszeres.

Képességek alábecsülése

A szindróma jellemzője, hogy az illető folyamatosan alábecsüli magát, úgy érzi, sokkal többre vállalkozik, mint amennyit a képességei lehetővé tesznek, holott pont az ellenkezője bizonyosodik be.

Munkahelyi előrelépésnél, egy remek vizsga, egy eredményes projekt után a jól megérdemelt büszkeség helyett az aggodalom veszi át a helyet azoknál, akik félnek megélni a sikereket.

Sokan helytelenül úgy érzik, hogy az elismerés, a jó fizetés, a szerető társ csak a szerencsének tudható be. Ha te is érezted már azt, hogy a kompetenciádat, hozzáértésedet, csáberődet, képességeidet alábecsülted, akkor tudod, miről van szó.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni