Tartod a száraz januárt? Az alkohol elhagyásának előnyei, és néhány ellenérv

Nagy Niki
Írta: ,

Január elsején elég sokan meg szoktuk fogadni, hogy soha többet nem iszunk, de legtöbbünknek ez a következő hétvégéig tart ki maximum. Valószínűleg részben ezért találták ki a száraz januárt, ami nagyjából olyan, mint a száraz november, csak januárban – csak semmi alkohol legalább 31 napig. De érdemes-e ebbe belevágni, és ha igen, akkor hogy kéne elkezdeni?

A száraz januárt legtöbben azért tartják, hogy egy kicsit lenullázzák az egészségtelen szokásaikat, és egészségesebben, frissebben, tisztábban kezdjék az új évet. Egyfajta detox ez a szervezetnek, olyan, ami a legtöbb léböjtkúrával ellentétben tényleg működik is, ha pontosan tudod, hogy miért szeretnéd tartani, és tényleg szükséged is van rá.

Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi és milyen alkoholt iszol az év többi részében.

Szakértők szerint addig nem számít egészségtelennek az alkoholfogyasztás, amíg a heti hét adagnyit nem léped túl – egy adag alkohol pedig nagyjából másfél deciliter bornak felel meg.

Tartod a száraz januárt? Az alkohol elhagyásának előnyei, és néhány ellenérvKép forrása: AllaSerebrina/depositphotos.com

A bor kis mennyiségben egyébként is egészséges, így nem is biztos, hogy annyira jót teszel a szervezeteddel, ha teljesen megvonod tőle, viszont ha túlzásba viszed, komoly egészségügyi következményei lehetnek: többek között megnövekszik a mellrák, a szívbetegségek vagy – nem meglepő módon – a májbetegségek kialakulásának esélye.

A száraz januárnak lehetnek nagyon komoly előnyei is. Egy kis alkoholmegvonás tényleg jól jöhet a szervezetednek, de csak akkor, ha a megfelelő okok vezérelnek: ha kárpótlásul a februárt és márciust komolyabban tolod, mint egyébként tennéd, inkább ártasz, mint használsz vele magadnak.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!