Számítógépes munkát végzel? 7 dolog, amire figyelned kell ezentúl

Zabolai Margit
Írta: ,
Számítógépes munkát végzel? 7 dolog, amire figyelned kell ezentúl

Kép forrása: unsplash

Az emberi szervezetet nem az irodai munkára találták ki, manapság a legtöbben mégis egész nap egy számítógép előtt ülünk. Szerencsére nem kell, hogy ez tönkretegye az egészségedet! Ha odafigyelsz rá, hogy munka közben is megtegyél néhány apró dolgot a kényelmedért és a szervezeted megfelelő működéséért, észre fogod venni, hogy sokkal jobban érzed magad, és az idő is gyorsabban telik az irodában. (X)

Támaszd meg a csuklódat!

Az irodai munka nem csak a hátadnak meg a nyakadnak tesz rosszat, a csuklóízületet is rendkívül megterheli. Szerezz be egy ergonomikus egérpadot, ami megfelelő támaszt nyújt a csuklódnak és így a karodnak is. Nem csak az ínhüvelygyulladást előzheted meg így, de a könyöködnek, vállaidnak és így végső soron az egész gerincednek jót teszel!

Igyál elég vizet!

Ha az ember egész nap egy monitort bámul, könnyű megfeledkezni az idő múlásáról. A megfelelő folyadékbevitel is könnyen lecsúszik így a fontossági listán, főleg, ha nem is látsz vizet és eszedbe sem jut, hogy innod kellene. Ha tudod, hogy hajlamos vagy megfeledkezni a folyadék-pótlásról, tarts az asztalodon egy egy literes flakont, amin bejelölöd, hogy hány órára mennyit kell „leinnod” a tartalmából, délután pedig töltsd újra.

Így monitorozni tudod, hogy mennyi vizet fogyasztasz, és nem csak akkor esel neki a csapnak, amikor már érzed, hogy szomjas vagy.

Ne hagyj ki étkezéseket!

Egész nap fel sem kelsz a monitor elől, este meg behabzsolsz mindent, amit a hűtőben találsz. Ismerős? Vagy délután már majdnem leájulsz az irodai székről, ezért felbontasz egy tábla csokit, mert az munka közben is meg lehet enni.

A koplalás-habzsolás kombó nem csak a túlzott kalóriabevitel miatt kerülendő, hanem azért is, mert a vércukor szintjének zuhanása majd hirtelen emelése egyenes út a diabétesz kialakulásához. Egyél inkább naponta többször, könnyű fogásokat, és tartsd egyensúlyban a vércukorszintedet!

Bien tipp: A SPAR enjoy. termékeit például egyszerűen munkába menet is beszerezheted, a táskádba teheted és akár az asztalodnál ülve is megeheted őket. Biztos lehetsz benne, hogy tartalmasat és jót eszel!

Számítógépes munkát végzel? 7 dolog, amire figyelned kell ezentúl

Tornáztasd a szemedet!

A mai monitorok már szinte semmilyen veszélyt nem jelentenek a szemednek, az egy pontra mereven bámulás viszont igen. Óránként szánj időt arra, hogy néhány percre becsukod a szemedet, ellazítod a szemizmokat, belebámulsz a sötétbe, majd minden irányba megmozgatod a szemgolyókat, majd megismétled az egészet nyitott szemmel is. Ügyelj rá, hogy ne a fejed, hanem a szemed mozogjon! Meg fogsz lepődni, hogy ez a szinte láthatatlan mozgás milyen jól esik, és mennyire fel tud frissíteni!

Számítógépes munkát végzel? 7 dolog, amire figyelned kell ezentúlÁllj fel néha!

Tudjuk, hogy nagyon nehéz otthagyni a táblázatokat, de legalább két óránként mindenképpen állj fel és sétálj egy kicsit. Menj el a folyosó végéig, főzz magadnak egy teát, legyél te az, aki átmegy a szomszéd irodába egy dossziéért. Már néhány perc mozgás is csodát tud tenni a keringéseddel, ha rendszeresen végzed.

Állítsd be a székedet!

Meglepően sokan vannak, akik a legelső munkanapjukon csak belehuppannak az irodai székükbe, és éveken át úgy is dolgoznak belőle. Pedig fontos, hogy a széket a saját igényeidhez igazítsd: a széknek olyannak kell lennie, hogy a lábad elérje a földet, a monitorod szemmagasságban legyen, ne kelljen lefelé nézned, ha látni akarod, a könyököd pedig, ha az alkarodat az íróasztalodra teszed, 90 fokos szöget zárjon be.

Ha kell, egy párnával vagy a megfelelő deréktámasszal még komfortosabbá teheted a székedet.

Tedd inspirálóvá a környezetedet!

Felmérések szerint a rendezetlen íróasztal kevésbé produktív munkához vezet, ugyanakkor egy-egy számodra kedves fotó vagy kisebb dísztárgy segít, hogy jobban érezd magadat, amikor a számítógéped előtt ülsz. Egy vizsgálat szerint szintén nagyon jó hatással lehet a munkahelyi teljesítményedre és a hangulatodra az is, ha élő növényt tartasz az íróasztalod mellett.

A sokszor monoton számítógépes munkát megtöri és élvezetesebbé teszi, ha a monitortól elfordítva a tekintetedet valami élő dolgot látsz magad mellett.