6 alig észrevehető jel, hogy a stressz beteggé tesz

Írta: ,

A stressz előbb-utóbb mindenkit utolér. Ott van a munkahelyünkön, a családban, és persze a párkapcsolatunkban is. Míg kis mennyiségben akár még hasznos is lehet, nagy adagokban mentálisan és fizikailag egyaránt megbetegíthet minket. A most következő jelekre érdemes odafigyelned, mert a tünetek hátterében a stresszes életviteled állhat!

Kiütések Kép forrása: cuded.com

1/6 Kiütések

Ha hirtelen piros dudorok borítják be a tested, nem biztos, hogy egyszerű allergia áll a háttérben. Amikor a szervezeted túl nagy stressznek van kitéve (akár rövidebb, akár hosszabb ideig), az immunrendszered meggyengül, és a tested elkezd hisztamint felszabadítani, hogy legyőzze az ellenségeit.

Ha a stressz nem szűnik meg, akkor a folyamat gyulladásos immunválaszhoz vezet, ami a szervezet allergiás reakcióját váltja ki. Amikor az immunrendszer legyengül, a bőröd hirtelen olyan egyszerű, hétköznapi dolgokra is érzékennyé válhat, mint a szappan, a meleg levegő, a testápoló krémek, vagy a mosószer.

Ezzel együtt a stressz csak még inkább ronthat a már meglévő bőrproblémákon, így például a rosaceán, a pikkelysömörön, az aknén, valamint a bőrszárazságon.

Állandó fejfájás Kép forrása: theberry.com

2/6 Állandó fejfájás

Ha korábban a fejfájás csupán ritka jelenség volt az életedben, újabban viszont mintha megállás nélkül lüktetne a fejed, akkor valószínűleg a megnövekedett stressz áll a háttérben.

A stressz olyan kémiai anyagokat szabadít fel a szervezetben, amely változást eredményez az agyi idegekben és az erekben, így fejfájáshoz vezet.

Ráadásul migrén kialakulását is eredményezheti, illetve ronthat is rajta. Amikor szorongsz vagy ideges vagy, az izmaid hajlamosak megfeszülni, ami szintén kiválthatja a már említett kellemetlen tüneteket.

Súlyingadozás Kép forrása: tumblr, trampled-rose

3/6 Súlyingadozás

A stressz hatására kortizol nevű hormon szabadul fel a szervezetben, amely rontja a test vércukor feldolgozási képességét, valamint megváltoztatja a zsír, a fehérje és a szénhidrát lebontásának folyamatát.

Ennek hatására a legtöbben hirtelen hízni vagy fogyni kezdenek, és ehhez még hozzájön az is, hogy nagy nyomás alatt az emberek gyakran kezdenek egészségtelen szokásokat felvenni, így túlevéssel, vagy önmaguk éheztetésével reagálnak a stresszhelyzetre.

Hajhullás Kép forrása: bob-hairstyle.com

4/6 Hajhullás

Bizonyos mennyiségű hajhullás minden embernél normális, ilyenkor a hajszálak kihullanak és a helyükre újak nőnek.

Ezzel ellentétben, amikor erőteljes érzelmi vagy fizikai nyomás alatt vagyunk, a normál 100 szálnak akár a sokszorosát is elveszíthetjük, melynek hatására jelentősen megritkulhat hajkoronánk.

A stressz okozta hajhullás természetesen nem azonnal történik, hetek, vagy akár hónapok is eltelhetnek a kiváltó esemény után, mire megindul a folyamat. Szerencsére az ilyen típusú hajhullásnál hat-nyolc hónap után gyakran tapasztalható javulás.

Fogfájás Kép forrása: uk.complex.com

5/6 Fogfájás

Helyes fogmosás, fogselyem használata, rendszeres fogorvosi ellenőrzés – a legtöbben tisztában vagyunk azzal, mire van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük fogaink egészségét.

Kevesen tudják azonban, hogy a stressz éppúgy hatással lehet fogaink állapotára. A nap folyamán, illetve alvás közben az emberek gyakran csikorgatják fogaikat idegességükben.

Ennek következtében a fogak elkophatnak, vagy akár állkapocsízületi problémák is jelentkezhetnek.

Feledékenység Kép forrása: 500px.com

6/6 Feledékenység

Bár mindannyiunk életében előfordul, hogy kimegy a fejünkből ez-az, egyes kutatások szerint minél nagyobb stressznek vagyunk kitéve, annál gyakoribbak ezek a mentális problémák.

Valójában nem csupán a hosszú távú stressz okozhat zavart az agysejtek közötti kommunikációban, hanem már mindössze néhány óra akut stresszhatás is képes befolyásolni az agy információtárolási képességét.

Ha gyakorta szenvedsz tehát ilyen tünetektől, érdemes megállnod egy pillanatra és átgondolni, van-e olyan stresszforrás az életedben, mely előidézheti a problémát!