6 alig észrevehető jel, hogy a stressz beteggé tesz

Írta: ,

A stressz előbb-utóbb mindenkit utolér. Ott van a munkahelyünkön, a családban, és persze a párkapcsolatunkban is. Míg kis mennyiségben akár még hasznos is lehet, nagy adagokban mentálisan és fizikailag egyaránt megbetegíthet minket. A most következő jelekre érdemes odafigyelned, mert a tünetek hátterében a stresszes életviteled állhat!

Kiütések Kép forrása: cuded.com

Ha hirtelen piros dudorok borítják be a tested, nem biztos, hogy egyszerű allergia áll a háttérben. Amikor a szervezeted túl nagy stressznek van kitéve (akár rövidebb, akár hosszabb ideig), az immunrendszered meggyengül, és a tested elkezd hisztamint felszabadítani, hogy legyőzze az ellenségeit.

Ha a stressz nem szűnik meg, akkor a folyamat gyulladásos immunválaszhoz vezet, ami a szervezet allergiás reakcióját váltja ki. Amikor az immunrendszer legyengül, a bőröd hirtelen olyan egyszerű, hétköznapi dolgokra is érzékennyé válhat, mint a szappan, a meleg levegő, a testápoló krémek, vagy a mosószer.

Ezzel együtt a stressz csak még inkább ronthat a már meglévő bőrproblémákon, így például a rosaceán, a pikkelysömörön, az aknén, valamint a bőrszárazságon.

Állandó fejfájás Kép forrása: theberry.com

Ha korábban a fejfájás csupán ritka jelenség volt az életedben, újabban viszont mintha megállás nélkül lüktetne a fejed, akkor valószínűleg a megnövekedett stressz áll a háttérben.

A stressz olyan kémiai anyagokat szabadít fel a szervezetben, amely változást eredményez az agyi idegekben és az erekben, így fejfájáshoz vezet.

Ráadásul migrén kialakulását is eredményezheti, illetve ronthat is rajta. Amikor szorongsz vagy ideges vagy, az izmaid hajlamosak megfeszülni, ami szintén kiválthatja a már említett kellemetlen tüneteket.