Sporttal megelőzhetjük az aranyeret, vagy épp ellenkezőleg? (x)

bien.hu
Írta: ,

Egyre többször hallunk arról, hogy az aranyér civilizációs betegség: kialakulásában kulcsszerepet játszik a mozgásszegény életmód csakúgy, mint a székrekedés és a túlsúly. Ebből persze logikusan következik, hogy rendszeres mozgással egyrészt normalizálhatjuk a testsúlyunkat, másrészt a renyhe bélműködést is munkára ösztönözhetjük. 

Vagyis a fizikai aktivitás segíthet az aranyér betegség megelőzésében. Ugyanakkor előfordul az is, hogy az erős és tartós fizikai megterhelés, például az intenzív sport következtében jelentkeznek aranyeres panaszok. Milyen sportokat űzhetünk, és hogyan az aranyér elkerülése érdekében? És mit tegyünk, ha baj van, hogy változtassunk életmódunkon? 

Sokak órákat töltenek edzőteremben, súlyokat emlegetnek, mások rendszeresen futnak vagy bicikliznek, majd meglepve tapasztalják az aranyér tüneteit: fájdalom, égő érzés és viszketés a végbélnyílás környékén, világos piros vér a székleten, illetve a WC papíron, vagy éppen a fehérneműn.  

Az aranyér nem más, mint a végbélnyílás közelében található visszérpárna, ami a széklettartást és a normál székletürítést segíti. Nagy erőkifejtést igénylő sportok, mint pl. a súlyemelés esetén nem csupán a test látható erei duzzadnak meg – a nyakon és a karokon –, hanem ezek a láthatatlanok is a végbélnyílásnál. Előfordulhat, hogy a rájuk nehezedő nyomás olyan mértékű, hogy vérzéssel is tudtunkra adják nemtetszésüket.

Más, dinamikus mozgással járó sportok, mint a futás, teniszezés, labdajátékok pedig a felsőtest teljes súlyával boxolnak minden egyes lépésnél a gátizomzatba, a végbéltájékra. Ki szereti, ha folyamatos ütéseket mérnek rá? Az aranyér is hamar tiltakozik, az pedig nekünk fog fájni. 

Aranyér betegség esetén ezért kerülendő a haspréssel járó, vagy komoly súlyokkal való erősítő gyakorlat, a súlyemelés, és mindenféle testépítő sportág. A futás, a biciklizés és a tenisz sem ajánlott ilyenkor, hiszen a mozdulatok szintén a medencefeneket terhelik. Futás helyett érdemes tempós gyaloglásra váltani, vagy ha mégis ragaszkodunk a futáshoz, akkor tegyük ezt puha talajon, és ne sajnáljuk a pénzt egy minőségi, párnázott futócipőre!

A rendszeres mozgás mellett nagyon fontos a rostokban gazdag táplálkozás, és a bőséges folyadékfogyasztás, hiszen ezek szintén hozzájárulnak a bélrendszer működéséhez, segítik a rendszeres székletürítést.  

A medence izomzatait is érdemes edzeni erre kidolgozott gátizomtorna-gyakorlatokkal, melyek segítségével kontrollálhatjuk és megerősíthetjük rejtett izmainkat.

Patikában vény nélkül kapható

Az aranyér betegség kezdeti tüneteinek kezelésére helyi hatású készítményeket, aranyér kúpokat, kenőcsöket alkalmazhatunk. Cél a panaszok mielőbbi enyhítése: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és a kitágult erek összehúzása.

A Proktis-M kúpban és Proktis-M plus kenőcsben lévő összetevőkkel, a hialuronsavval és a különböző gyógynövények kivonatával gyorsan megszüntethetjük az aranyér okozta kellemetlen tüneteket. 

A mozgás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, felfrissülést okoz, növeli a kitartást, tehát semmiképpen ne mondjunk le róla! Fontos az, hogy mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbb sportot.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!