Egy speciális étrenddel örökre eltűnhet a migréned

Nagy Niki
Írta: ,

Akinek soha nem volt még migrénje, az nem tudja, milyen szenvedéssel jár – ez nem egyszerű fejfájás, hanem annál sokkal komolyabb, gyakran annyira erős, hogy a mindennapi teendőidet sem tudod tőle végezni. Ha már mindent kipróbáltál, de az erős fejfájás-csillapítókon kívül semmi nem használ, adj egy esélyt a keto étrendnek – kutatások szerint ugyanis segíthet a migrénes fejfájás enyhítésében.

Még mielőtt a keto, azaz az alacsony szénhidráttartalmú és magas zsírbevitellel járó diéta nagyon trendi lett volna, teljesen másra használták, mint az áhított álomalak elérése: enyhítették vele az epilepsziát, ami egy olyan neurológiai betegség, amely abnormális agyi aktivitással jár együtt. A módszer ugyanezen az alapon működhet a krónikus migrén esetében is.

A migrénes fejfájás enyhítésére az orvosok gyakran egyébként is ajánlanak bizonyos étrendi változtatásokat. Bár egyelőre nagyon kevés a kutatás arra, hogy a keto diéta hogyan befolyásolja a migrént, de ami készült, az eddig mind pozitív eredménnyel zárult.

Mi lehet ennek az oka?

Kép forrása: samael334.gmail.com/Depositphotos.com

A ketogén diéta alapvetően az anyagcserére van hatással. Mivel annyira kevés szénhidrátot fogyaszt az illető, aki ilyen étrenden él, hogy úgynevezett ketogén állapotba kerül a szervezete, ami azt jelenti, hogy az energiáért a zsírraktárakhoz nyúl, nem a bevitt szénhidráthoz. Kutatók régóta vitatkoznak azon, hogy ez hosszú távon mennyire szerencsés, de most nem is a fogyókúra szempontjából érdemes nézni az étrendet, hanem a migrénes fejfájást illetően.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!