Sorozatnéző vagy sorozatfüggő vagy? Így ismerd fel a jeleket

Bodnár Alexa
Írta: ,

Míg régen inkább az idősebbek, a nagyszülők korosztálya közül kerültek ki azok, akikre azt mondták, hogy sorozatfüggő, addig manapság már a kamaszokat, fiatalabbakat is érintheti ez a dolog. Napjainkban már egyre kevésbé jellemző, hogy 1-2 sorozatot követünk csak, és ezt is a televízióban, sokkal inkább 4-5 szériát nézünk szimultán, online, néha pedig akár egész évadokat is végigdarálunk egyszerre.

Egy sitcomot, egy történelmi sorozatot, egy drámát, egy bűnügyi és akár egy kórházsorozatot is követünk egyszerre, és ha véget ért egy évad valamelyikből, akkor a szünet idejére hajlamosak vagyunk keresni egy teljesen új szériát, amelyet természetesen szintén nézni fogunk a későbbiekben is. Ez természetesen nem jelent feltétlenül sorozatfüggőséget, ehhez ugyanis egyéb „tüneteket” is kell produkálnunk.

Egy szakértővel beszélgettünk arról, létezik-e egyáltalán a sorozatfüggőség, mint klinikailag elismert probléma, kit nevezhetünk sorozatfüggőnek és kit nem, illetve arról is, hogyan segíthetünk valakinek, ha úgy gondoljuk, hogy sorozatfüggő.

Köves Cecíliától, a Nyírő Gyula Kórház – OPAI klinikai szakpszichológusától megtudtuk, hogy a sorozatfüggőség nem önálló diagnosztikai kategória, de besorolható a viselkedéses függőségek körébe.

– Ezekre általánosságban jellemző, hogy olyan viselkedészavarok, amelyeknek nincs ésszerű motivációja, a cselekedetet egy belső kényszer vezérli, azaz a személy nem tud ellenállni a cselekvés újból és újból történő kivitelezésének. A cselekvést belső feszültség előzi meg, amely a cselekvés kivitelezésével csökken. A viselkedéses függőség tehát maladaptív viselkedés, amely klinikailag jelentős szenvedést okoz, és károsodást a szociális kapcsolatokban, a foglalkoztatásban vagy más fontos területeken – magyarázta a szakember.

Ez tulajdonképpen a modern változata a nagyregény-olvasásnak. Ilyenkor a néző szinte módosult tudatállapotba kerül: kilép a saját életéből, és egy idealizált világba jut át. Beleéli magát a történetbe, érzelmileg elkezdhet kötődni az egyes szereplőkhöz, ezáltal pedig egy idő után, az egész sorozathoz.

Bár nem diagnosztizálható a klinikai gyakorlatban, kutatások igazolják a sorozatfüggőség mint jelenség létezését. Sorozatfüggőnek nevezhető, aki életének jelentős hányadát sorozatnézéssel tölti, a fontos életszükségleteket, mint például az evés és az alvás, a szociális kapcsolatokat, mint a barátokkal való találkozás, és akár a munkáját is a sorozatnézésnek rendeli alá.

– Ha a sorozatfüggő a tévében nézi a sorozatot, akkor úgy intézi, hogy mindenképp zavartalanul nézhesse az adott epizódot, ha DVD-n, vagy online, akkor akár fel sem áll, amíg egy, netán több évadot végig nem néz egyfolytában – fogalmazott Köves Cecília.

A klinikai szakpszichológus elmondta, hogy kutatások igazolják, hogy technikailag a rendezői kontroll, mint például a gyors jelenetváltások, míg a cselekményben és a karakterek kidolgozásában a lassú építkezés az, amely epizódokon átívelően folyamatosan fenntartja a néző figyelmét.

– Ez tulajdonképpen a modern változata a nagyregény-olvasásnak. Ilyenkor a néző szinte módosult tudatállapotba kerül: kilép a saját életéből, és egy idealizált világba jut át. Beleéli magát a történetbe, érzelmileg elkezdhet kötődni az egyes szereplőkhöz, ezáltal pedig egy idő után, az egész sorozathoz. Ez többnyire kellemes érzéseket okoz, jutalmazó hatású lehet, így könnyen kialakulhat a függőség érzése – árulta el a szakértő.

Kép forrása: Schum45/depositphotos.com

Köves Cecíliát arról is megkérdeztük, meddig számít egészségesnek a rendszeres sorozatnézés, és mikortól válik ez egészségtelenné, akár függőséggé. Rendszeresen sorozatot nézni véleménye szerint addig egészséges folyamat, amíg ez időben beilleszthető más fontosabb tevékenységeit követően az ember napjába – például a munka után, baráti találkozót követően ül le az adott személy a képernyő elé –, illetve amíg érdeklődését legfőképpen más dolgok kötik le, és érzelemvilága megfelelően, valóságos személyekkel összefüggésben alakul.