Sokat szelfizel? Betegségre utalhat, ha sokat fotózod önmagad

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Imádsz magadról szelfiket csinálni? Gyakorlatilag nem telik el úgy nap, hogy ne készítenél magadról olyan fotót, amit fel is teszel a közösségi oldalakra? Bár azt gondolhatod, ez az önbizalom és az elégedettség jele, a szakértők szerint egészen más áll a háttérben…

Önbizalom erősítő és önbizalom csökkentő hatás Kép forrása: wattpad.com

A leggyakoribb ok, amiért az emberek szelfit készítenek az, hogy megerősítsék az önbizalmukat – holott a rendszeresen megosztásokkal te is pontosan azt sugallod, hogy erre neked semmi szükséged nincsen. A magyarázat egyszerű: azzal, hogy felteszed a közösségi portálokra a képeidet (amik ráadásul tényleg jól is sikerültek), nyomban bezsebelheted a dicsérő kommenteket, és mérvadó lájkokat.

Ez nyilvánvalóan megerősít téged abban, hogy csinos vagy, jól nézel ki, mások irigylik az életedet, tehát neked is szeretned kell magadat, a körülményeidet.

Könnyen bizonyítható, hogy esetedben is pontosan ez a helyzet: ha nem érkezne visszacsatolás a fotóidra, értéktelennek éreznéd magadat, kevésbé fontosnak, vonzónak, ami bizony máris csökkenti az önbizalmadat.

Szóval, görbe tükör ide, oda, a túlzásba vitt szelfizés szinte kizárólag önbizalomhiányból ered.

Ha minden nap akár többször is csinálsz magadról fotót, az nem jelenti kizárólag azt, hogy neked is valamilyen mentális gondod van, vagy a korábbiaknak megfelelően túl jelentős az önbizalomhiányod.

A szelfizés lehet egyfajta blogolás is, avagy saját magad számára dokumentálhatod az életedet, azokat a pozitív dolgokat, amikre szeretnél majd visszaemlékezni.

Ezt manapság már nem csak írásos formában, szövegek rögzítésével, hanem képek készítésével is elérheted.

Azonban ebben az esetben nem ragaszkodsz ahhoz, hogy mindent a nagyvilág elé tárj, és nem lesed folyton azt, hány komment, lájk érkezett a legutóbbi feltöltésedre. Ez tehát azt jelenti, hogy a képes napló szolgálhat önmagad közelebbi megismerésére, az emlékek rögzítésére, nem pedig arra, hogy mások segítségével megerősítsd saját magadat.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!