5 apró, hétköznapi tünet, ami a sclerosis előjele lehet

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:

A sclerosis multiplex egy krónikus autoimmun betegség, vagyis olyan állapot, amikor a szervezet idegenként azonosítja a saját anyagait. A betegség a központi idegrendszert, az agyat és a gerincvelőt érinti, ezért akár rokkantsághoz is vezethet.

A sclerosis multiplex gyakorlatilag bárki térinthet, de a betegek között kétszer annyi a nő, mint a férfi, és a legtöbben az első tüneteket 20 és 40 éves koruk között észlelik. A sclerosisnak vannak enyhébb és súlyosabb változatai, az egyéntől függ, hogy végül milyen mértékben érinti a betegség. Megfelelő orvosi kezeléssel a tünetek csökkenthetőek.

Mivel a betegség az idegeket károsítja, fontos, hogy minél előbb felismerjék, és amennyire lehet, lassítsák a folyamatot. Éppen ezért fontos ismerni a sclerosist megelőző tüneteket, és idejében orvoshoz fordulni velük. Az alábbiak, ugyan nyilván nem minden esetben, de akár ezt a betegséget is jelezhetik.

Izomfáradtság Kép forrása: ishmel/depositphotos.com

Az SM kezdeti fázisában lévő betegeknek körülbelül 80%-a tapasztal váratlan, vagy indokolatlan izomgyengeséget, fáradtságot, elsősorban a lábban.

A krónikus gyengeséghez bizsergés vagy zsibbadás is társulhat.

A tünetek jellemzően hirtelen jelentkeznek, és hetekig tarthatnak, mielőtt javulni kezdenének.