Rossz testtartás? Nem csak hátfájást okoz, ilyen egészségügyi következményei lehetnek!

Zabolai Margit
Írta: ,

Hogy fáj tőle a hátad, az evidens – de a rossz testtartás ennél is súlyosabb problémákat is okozhat. Gyakorlatilag nincs olyan terület, ahol a helytelen tartás ne okozhatna valamiféle zavart. Az alábbi következmények segíthetnek motivációt találni, hogy végre nekiállj annak a gerinctornának!

Levertség, depresszió Kép forrása: unsplash

A klinikai depresszió kialakulásának oka nyilván nem egy egyszerű rossz tartás, és kezelni sem lehet pusztán annyival, hogy kihúzod magadat.

A depresszió kezeléséhez minden esetben orvosi segítséget kell kérni, ugyanakkor ahogyan emellett bizonyos életmódbeli tényezők – például az étrend vagy a testmozgás – segíthetnek a gyógyulásban vagy éppen ronthatják az állapotot, az Aucklandi Egyetem kutatói szerint a testtartás is ilyen hatással bír.

Az ő vizsgálatuk azt igazolta, hogy az egyenes háttal ülők sikeresebbek és magabiztosabbak, mint a görnyedten dolgozók, a depresszióval küzdő vizsgálati alanyok közül pedig jobban szerepeltek stresszhelyzetben azok, akiknek előtte egy gyógytornász segített kiegyenesedni.

Migrén Kép forrása: unsplash

A rossz testtartás nem csak az izmokat, inakat terheli meg, az elcsúszó csigolyák és az elgémberedő izmok mellett a véráramlás sem biztosított.

Az izmok állandó feszülése, illetve a rossz keringés pedig gyakori fejfájáshoz, akár migrénhez is vezethetnek – ezért van, hogy sokak fejfájását például a nyak vagy a vállak masszírozása enyhíti, hiszen ennek hatására javul a vérkeringés.

Ha érzed, hogy kezd fájni a fejed, ügyelj rá, hogy a gerincedet egyenesen, a vállaidat pedig lazán leengedve tartsd, mert a fájdalom hatására valószínűleg önkéntelenül is elkezded még inkább felvenni a már beidegződött, rossz pozíciót.