Szinte biztos, hogy rosszul mosol kezet! Mutatjuk a leghatékonyabb módszert

Nagy Niki
Írta: ,

Szappan, meleg víz, törülköző – nem tűnik túl bonyolultnak, pedig a kézmosás korántsem játék, ha komolyan akarod csinálni. A tömegközlekedésről, a használati tárgyaidról, a ruháidról annyi baktériumot juttatsz a szádba, hogy jobb, ha nem is tudsz róla – ha viszont megtanulsz hatékonyabban kezet mosni, jócskán csökkentheted a potenciális betegségek esélyét.

Az Infection Control & Hospital Epidemiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői az angolok kézmosási szokásait vizsgálták – ezen belül is azt figyelték meg, hogy egy angliai kórház dolgozói milyen módszerekkel mosakodnak minden nap.

Kipróbáltak két különböző technikát is rajtuk: a Centers for Disease Control and Prevention (CDC – Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javallt módszereket, majd megnézték, hogy melyik a leghatékonyabb a bacilusokkal szemben.

Mi a különbség? Kép forrása: bezikus/depositphotos.com

A CDC jelenleg a kézfertőtlenítőt használó módszert ajánlja, amelyhez nem kell szappanozni sem, és az sem baj, ha nem éri víz a kezeid – az alkoholtartalmú kézfertőtlenítő folyadék megöl minden kórokozót.

A WHO ellenben szigorú szabályokat ad meg a helyes kézmosással kapcsolatban: először a tenyereket, majd a jobb kézzel a bal ujjakat kell megmosni, és fordítva.

Utána az ujjakat kell összefonva megdörzsölni, és ezt a hüvelykujjal is megcsinálni.

Az utolsó lépés az, hogy a tenyérrel megdörzsöljük az ellenkező kéz ujjait. Nem egyszerű, de legalább részletes.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba