A reggeli kávé tényleg lassítja az öregedést? A koffein jótékony hatásai

Szőke Angéla
Írta: ,
A reggeli kávé tényleg lassítja az öregedést? A koffein jótékony hatásai

Kép forrása: unsplash.com

Én nagy tejeskávé-fogyasztó vagyok, naponta többször iszom, sokszor még este is. A kolléganőim régebben ijesztgettek vele, hogy ez egészségtelen és nem lesz jó vége. Én sosem hallgattam rájuk, valahogy tudtam, hogy ami ilyen jó és ennyire szeretem, az nem lehet káros. Utánanéztem és feltevésemet több kutatás is igazolta, amit diadalmasan olvastam fel a kávé ellen károgó kollegináknak. Ha esetleg te is akkora fanatikus fogyasztó vagy, mint én, van egy jó hírem – sőt, nem is egy, hiszen a koffein szinte mindenre jó.

Sokkal több jótékony hatása van, mint amennyiről az átlagfogyasztó tud. Én például nem tudtam, hogy lassítja az öregedést, sőt, úgy véltem, hogy nem tesz jót bőrnek, mivel kiszárítja. Mint kiderült, a kávé tele van antioxidánsokkal, amik mozgásra serkentenek, gyorsítják az anyagcserét és megnövelik energia-szintünket. A kávénak köszönhetően tehát általánosságban véve aktívabbak leszünk, ami köztudottan lassítja az öregedési folyamatot.

Ezen kívül antioxidánsai semlegesítik a káros anyagokat és mérgeket, amik a testünkbe kerülnek, akár a sima lélegzéssel. Egy nagyszabású, 2015-ben publikált kutatásban – amelyet több mint 20 ezer résztvevővel végeztek – a kávéfogyasztó emberek egészségét vizsgálták, méghozzá harminc éven keresztül.

A napi három vagy öt csésze kávét elfogyasztó résztvevők között 5-9 százalékkal kisebb volt a halálozási ráta, ami már igen jelentős különbség.

Ez többek között annak volt köszönhető, hogy a kávéimádók esetében csökkent a szívbetegségek kialakulásának kockázata, ami szinte minden fejlett országban vezető halálozási ok. Ezen kívül kimutatták, hogy az agyunknak is jót tesz a koffein, hiszen neurológiai betegségek is jóval kisebb arányban mutatkoztak meg a koffeinfogyasztók soraiban. Valószínűleg az agyunkra gyakorolt jótékony hatással magyarázható az a tény is, hogy közülük kevesebben követtek el öngyilkosságot.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!