Reflexológia: út a gyógyulásig a talp és a kéz masszírozásával

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A reflexológiában a fájó pontok gyógyítása a lábon és a kézen lévő zónák masszírozásával megy végbe, így lehet gyógyítani a korábban felfedezett fájó pontokat. Nagyon hasznos majdnem minden betegség gyógyításában és megelőzésében. 

Hatásai

Javítja az egészségi állapotot, így stressz, kimerültség, évszakváltáskor jelentkező fáradékonyság, menstruáció előtti panaszok esetén is segít, és ezzel is akadályozza a betegségek megjelenését.

A reflexológusnak ismernie kell az emberi anatómia alapját, a belső szerveket és azok elhelyezkedését, a kezeken és a lábakon található reflexpontokat.

A lábmasszázs eredménye hatásosabb, mint a kézen alkalmazotté, de aki öngyógyítást végez, az könnyebben el tudja végezni a masszázst a kezén.

Olyan páciensnél is ajánlatos inkább a kézmasszázst alkalmazni, aki például túl nagy fájdalmat érez a lábában, gombája vagy szemölcse van. 

Története

1915-ben egy William H. Fitzgerald nevű orvos alkotta meg a reflexológia alapjait,  és zónateápiának nevezte el.

A reflexológiához hasonló technikák már 4000 éve fellelhetőek voltak Egyiptomban, Indiában és Kínában. Dr. Fitzgerald módszere hasonló a talpmasszázshoz, mégis több ennél.

A testet 10 zónára osztotta, amelyek a fejtől a lábakig húzódnak, valamint mindkét karon végig lefelé.

Az energia (Kínában csi, Indiában prána) mindegyik zónán végigmegy, és egyensúlyban kell maradnia ahhoz, hogy a zónához tartozó szervek egészségesek legyenek.