A rák 4 korai jele, amiről sok nő nem vesz tudomást

Írta: ,

Nem győzzük eleget hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, és azt, hogy beszélj az orvosoddal a kockázati faktorokról és a tünetekről, amelyekre esetleg figyelned kell. A rák korai jelei, vagy az akár még jó indulatú daganatok tünetei azonban sokszor ártalmatlannak látszanak, éppen ezért érdemes tisztában lenned velük. Pánikra semmi ok, ha az alábbiakat veszed észre, de félresöpörni sem szabad a jelenséget, járj utána az eredetének!

Vérzés a menopauza után Kép forrása: birdasaurus.tumblr.com

1/4 Vérzés a menopauza után

Sok nő a menopauza után is tapasztal pecsételő, halvány, világos színű vérzést, de amikor erős, menstruáció szerű vérzés tér vissza, azzal már mindenképpen érdemes felkeresni egy szakorvost, mert ez sajnos akár a méhrák egyik korai tünete is lehet.

A vérzést éppen ezért semmiképpen sem szabad elhanyagolni, vagy betudni annak, hogy visszatért a menstruáció, de nem is kell pánikba esned: azok a nők, akiket még a méhrák egyes stádiumában, azaz a rák elterjedése előtt diagnosztizálnak, nagyon jó esélyekkel indulnak a gyógyulás felé, így a most ijesztő vérzésnek később még hálás is lehetsz, hogy idejében felhívta a figyelmedet arra, hogy valami nincs rendben.

Bőrváltozás a melleken Kép forrása: iridhesence.tumblr.com

2/4 Bőrváltozás a melleken

A csomó a mellben valószínűleg minden nő rémálma, hiszen erről tudjuk: a mellrák egyik jele lehet. Az önellenőrzés nagyon fontos, de nem elegendő csak a csomókat figyelni.

A bőrszín megváltozása, egy sötétebb folt, a mellbimbó érzékenysége, duzzanata, színének elváltozása szintén a rák előjele lehet.

Persze fontos tudni, hogy mindez számos más betegség vagy akár a természetes ciklusod tünete is lehet, de nagyon sok nő éppen azért nem keres fel egy orvost ezekkel a tünetekkel, mert abban bízik, hogy semmi komolyat nem jelentenek, és majd maguktól elmúlnak.

Bár a mellbimbó színének elváltozása nem jelent egyértelműen rákot, mindenképpen javasolt egy orvossal is kizáratni ennek a lehetőségét.

Puffadás Kép forrása: freepeople.com/shop

3/4 Puffadás

A puffadás a menstruációt kísérő egyik leggyakoribb tünet, szinte minden nő észreveszi magán, és igazán nincs is miért aggódni miatta.

Az intő jelek ott kezdődnek, amikor a puffadás a menstruáció végén sem múlik el, állandósul, hetekig is kitart. Ez ugyanis a petefészek rák egyik tünete lehet, amellyel szintén érdemes felkeresni egy orvost.

Sok diagnosztizált beteg számol be arról, hogy hónapokon keresztül észlelte a puffadást, de nem gondolt semmi súlyosra, ezért nem ment orvoshoz.

Még mindig jobb, ha elvégeztetsz egy vizsgálatot, amiből kiderül, hogy csak valami enyhébb problémád van – legalább erre is kapsz megoldást és kezelést, hiszen az állandó puffadás semmiképpen sem tekinthető normálisnak – mint hogy ignoráld a tüneteket, és ekkora lépéselőnyt adj a ráknak, ahelyett, hogy megkezdenétek a kezelését.

Gyomorfájás és hányinger Kép forrása: aubreyrd.tumblr.com

4/4 Gyomorfájás és hányinger

Egy kis gyomorfájás meg némi hányinger megint csak olyan tünet, amit sok nő a ciklusával magyaráz, és ezen kívül még számos banális betegség jele lehet ez a tünetegyüttes.

A gyomorfájás és a hányinger tényleg olyan sok mindenre vezethető vissza, hogy meglehetősen ritka az, amikor valóban rosszindulatú daganatos elváltozás állna a háttérben, de ha így van, azt is sokan hajlamosak túlságosan könnyedén kezelni.

Pedig ha a gyomorgörcsök állandósulnak, vagy hirtelen hányingered lesz, ami nem akar elmúlni, akkor mindenképpen érdemes felkeresned egy doktort.

Az is lehet, hogy csak egy makacs gyomorrontásod, esetleg valamilyen ételallergiád van, de a leukémia, a nyelőcső, a máj, a hasnyálmirigy és a vastagbél daganatos elváltozásai is hasonló tüneteket produkálnak.

Érdemes kivizsgáltatni magadat, és megtalálni, mi okozta a kellemetlen jelenségeket – egyrészt, hogy ne szenvedj fölöslegesen, másrészt hogy ne söpörj félre valamit, ami akár egy komoly betegségre is figyelmeztethet.