Ezért fúvódsz fel a menstruáció alatt

Írta: ,

Nem elég a hasgörcs, a hiszti, a hangulatváltozások, vagy egyáltalán a vérzés – menzesz előtt és alatt még a felfúvódással is meg kell küzdenünk, amitől sokszor úgy érezzük magunkat, mint egy lufi. Ráadásul a mérleg nyelve is a nem kívánt irányba billenhet, hiába edzel és diétázol úgy, ahogy kell. De mi okozza ezt pontosan, és tudod-e enyhíteni, ha „neadjisten" valami szűk ruhába szeretnéd préselni magadat, miközben épp megvan?

Mitől billen rossz felé a mérleg nyelve? Kép forrása: unsplash

1/4 Mitől billen rossz felé a mérleg nyelve?

A menzeszedet megelőző négy-öt napban akár öt kiló plusz is felszaladhat rád – ez ijesztő lehet, főleg, ha nagyon ügyelsz az alakodra, de valójában olyan feleslegről van szó, ami a menzeszed első néhány napjában szerencsére nyomtalanul eltűnik.

A kilók oka ugyanis a vizesedés, ami minden nőt érint valamilyen szinten, mielőtt megjön a menstruációja.

Sajnos nem nagyon tudsz mit tenni ellene, és az sem segít, ha elkezdesz eszeveszettül felülésezni, mivel a jelenséget a progeszteronszinted lecsökkenése okozza.

Mit tesz a progeszteron? Kép forrása: unsplash

2/4 Mit tesz a progeszteron?

A progeszteron (sárgatesthormon) egy olyan nemi hormon, ami a szexuálisan aktív nők petefészkében termelődik, méghozzá a tüszőrepedést is kiváltó másik hormon hatására.

Amikor menzesz idején a szervezeted rájön, hogy most bizony nem lesz babaáldás, a progeszteronszinted radikálisan lecsökken, és ennek következtében nagyjából minden egyes sejted visszatart néhány mikroszkopikus méretű vízcseppet – a sok apróság viszont úgy összeadódik, hogy nem csak a hasad, hanem nagyjából mindened elkezd vizesedni.

Ezért van az, hogy menzesz előtt és alatt gyakran ducibbnak érezzük magunkat, mint egyébként – látjuk, hogy a testünk kevésbé feszes, mint korábban volt. A jó hír viszont, hogy ez magától elmúlik!

Mi van, ha nem tűnik el menzesz után? Kép forrása: unsplash

3/4 Mi van, ha nem tűnik el menzesz után?

Az is előfordulhat, hogy az a néhány kiló, amit magadra szedsz, nem is tűnik el a menzesz után – ez azonban már nem a vizesedésnek, sokkal inkább az étkezési szokásaidnak tudható be.

Mielőtt megjön, általában sokkal több ételt (és nem feltétlenül egészséges nassolnivalókat) kívánunk, így könnyű beleszaladni abba a bakiba, hogy a túlevés miatt felszalad néhány kiló.

A másik lehetőség az, ha hangulatevő vagy – ilyenkor a vizesedés miatt akár olyan rosszul is érezheted magad, hogy evéssel akarod kompenzálni, máris sokkal tartósabbá téve azt a pár kilót, mint amilyen egyébként lenne.

Tehetsz ellene? Kép forrása: unsplash

4/4 Tehetsz ellene?

Valójában sok mindent nem tehetünk az ügy érdekében, ez természetes velejárója a menstruációs ciklusnak. Mindenkinél más mértékű a vizesedés, és ha szerencséd van, te csak a menzesz első egy-két napjában fúvódsz fel, nem pedig még előtte is egy teljes hétig.

Mivel nem gázról, hanem vízről van szó, a felfúvódást gátló gyógyszerek vajmi keveset érnek, és az sem segít, ha eszeveszettül elkezdesz diétázni, hiszen ez nem zsír, hanem víz. Azt pedig végképp nem ajánljuk, hogy a fitneszmodellek és profi bokszolók módszereihez folyamodj – ők ugyanis versenyek előtt egy-két napig szinte semmilyen folyadékot nem visznek be, hogy minél szálkásabbak, vagy éppen minél „könnyebbek” legyenek. Valljuk be, így sokkolni a szervezeted semmiért sem éri meg.

Inkább vedd elő a lengébb ruháidat, és bírd ki pár napig azt, hogy kicsit ducibbnak érzed magad, mint amilyen valójában vagy!