Ezért fúvódsz fel a menstruáció alatt

Nagy Niki
Írta: ,

Nem elég a hasgörcs, a hiszti, a hangulatváltozások, vagy egyáltalán a vérzés – menzesz előtt és alatt még a felfúvódással is meg kell küzdenünk, amitől sokszor úgy érezzük magunkat, mint egy lufi. Ráadásul a mérleg nyelve is a nem kívánt irányba billenhet, hiába edzel és diétázol úgy, ahogy kell. De mi okozza ezt pontosan, és tudod-e enyhíteni, ha „neadjisten" valami szűk ruhába szeretnéd préselni magadat, miközben épp megvan?

Mitől billen rossz felé a mérleg nyelve? Kép forrása: unsplash

A menzeszedet megelőző négy-öt napban akár öt kiló plusz is felszaladhat rád – ez ijesztő lehet, főleg, ha nagyon ügyelsz az alakodra, de valójában olyan feleslegről van szó, ami a menzeszed első néhány napjában szerencsére nyomtalanul eltűnik.

A kilók oka ugyanis a vizesedés, ami minden nőt érint valamilyen szinten, mielőtt megjön a menstruációja.

Sajnos nem nagyon tudsz mit tenni ellene, és az sem segít, ha elkezdesz eszeveszettül felülésezni, mivel a jelenséget a progeszteronszinted lecsökkenése okozza.

Mit tesz a progeszteron? Kép forrása: unsplash

A progeszteron (sárgatesthormon) egy olyan nemi hormon, ami a szexuálisan aktív nők petefészkében termelődik, méghozzá a tüszőrepedést is kiváltó másik hormon hatására.

Amikor menzesz idején a szervezeted rájön, hogy most bizony nem lesz babaáldás, a progeszteronszinted radikálisan lecsökken, és ennek következtében nagyjából minden egyes sejted visszatart néhány mikroszkopikus méretű vízcseppet – a sok apróság viszont úgy összeadódik, hogy nem csak a hasad, hanem nagyjából mindened elkezd vizesedni.

Ezért van az, hogy menzesz előtt és alatt gyakran ducibbnak érezzük magunkat, mint egyébként – látjuk, hogy a testünk kevésbé feszes, mint korábban volt. A jó hír viszont, hogy ez magától elmúlik!

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?