Poszttraumás stressz szindróma

Jankovics Anna
Írta: ,
Poszttraumás stressz szindróma
A poszttraumás stressz szindróma egy védekezési mechanizmus, ami traumás élmény után lép fel. A stressz ok lehet ember általi vagy természeti katasztrófa, ami lehet egyszeri, többszöri, rövid vagy elhúzódó. 
Okai
Traumát okozhatja egy családtag, barát elvesztése, súlyos betegsége, erőszak, szexuális zaklatás, válás, katasztrófa, terrorcselekmény, azaz minden olyan történés, ami az ember testi-lelki biztonságát komolyan veszélyezteti. Természetes, hogy egy ilyen esemény után pszichés tünetek jelentkezhetnek – amiket nem szabad elhanyagolni.
Ám csak abban az esetben beszélünk poszttraumás stressz szindrómáról, ha a tünetek jóval – egy hónappal - a trauma után jelentkeznek, vagy elhúzódnak, melyek olyan súlyosak is lehetnek, hogy akár az egyén mindennapi tevékenységét is akadályozhatják.
Mire kell odafigyelnünk?
A szorongás állandósulhat, a félelemérzet folyamatos, a történetet újból és újból végigéli az illető – ezt nevezik flashback-nek. Gyakori, hogy a történtek az álmokban is visszatérnek, ezért alvászavarokat is okoz. Az ember elkülönül a külvilágtól, emberi kapcsolatai lassan elhalnak, nem ritka, hogy álomvilágot alkot magának, amibe menekülhet.
Depresszió alakulhat ki, melynek összes hozadéka – szenvedélybetegség, öngyilkosság – is előfordulhat. A test adrenalin és stressz hormon szintje oly mértékben megemelkedik, hogy az agyban lévő hippocampus nem képes ellátni feladatát, és így az agy nem képes az emléket feldolgozni.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba