Pontosan hány óra alvásra van szüksége a testednek? Így számold ki

Szirák Viki
Írta: ,

Biztosan veled is megesett már párszor, hogy hiába aludtál nyolc, sőt, akár kilenc órát éjszaka, reggel ugyanolyan kimerülten ébredtél fel, mint amikor csak hat órát sikerül aludnod. Ilyenkor jogosan merül fel benned a kérdés: mégis mennyit kéne aludnom, hogy reggel kipihenten ébredjek? Szakértők szerint van egy módja annak, hogy kiszámítsd, a te esetedben ez hány órát jelent.

Remy_Loz/unsplash.com

Ugyanis az az állítás már rég megdőlt, hogy 8 óra pihenés dukál mindenkinek. Nem minden embernek van ugyanakkora igénye a sok alvásra, ahogy nem mindenkinek sikerül hajnalok hajnalán felkelni, vagy késő éjszakáig ébren maradni. Ami biztos, hogy az alvási ciklusnak létezik egy átlagos hossza, ami alapján fontos lenne az éjszakai alvásunkat is megtervezni. Az alvási ciklus lényegében két típusú folyamatból áll össze: NREM-ből és REM-ből. Előbbi a szemmozgás nélküli alvás, ami akkor következik be, amikor kezdesz elaludni, és egyre mélyebb álomba merülsz. Utóbbi már az az állapot, amikor álmodsz, és ennek befejeztével egy újabb ciklus veszi kezdetét. Ez átlagosan 90 percig tart, és egyetlen éjszaka során 4-5 alkalommal ismétlődik meg. Ha ezt szakítja meg az ébresztőórád, és a kellős közepén ébredsz fel, rendkívül álmosnak fogod érezni magad, és nagyon nehezen tudsz majd felébredni. Ha viszont épp egy ciklus végén sikerül megébredned, rögtön energikusabb leszel. Ha volt már olyan, hogy pár óra alvás után frissen ébredtél, az azt jelenti, hogy épp egy ilyen ciklus végén sikerült felébredned, és ez többet számít, mint az, hogy milyen hosszú volt az alvás.

A saját ritmusodat pedig nem nehéz kiszámolni: először is a 90 perces ciklust meg kell szorozni 5-tel, így megkapod, hogy a legideálisabb az, ha 450 percet, azaz 7 órát alszol.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!