A PMS szindróma nemcsak egy klisé - a bizonyítékok ott vannak az agyban

Irimiás Alíz
Írta: ,

Jól kijövök a családtagjaimmal, ritkán vitatkozunk, de ha azon kapom magam, hogy mindenki elviselhetetlen a környezetemben, és mintha senki nem értené, mit kérek tőle, vagy mintha mindenki mást akarna, mint ami számomra is ésszerűnek tűnik, akkor tudom, hogy valószínűleg velem van a baj. Pontosabban nem is baj, de a premenstruációs  szindróma (PMS) havonta kikészít.

Azzal mindenki tisztában van, hogy érzelmi kitörések előzik meg a menstruációt, és a családom is megtanulta tolerálni ezt az időszakot. Bár nem tulajdonítok neki különösebb jelentőséget, inkább utólag kapom magam azon, hogy ilyenkor valószínűleg nem a tudatos énem irányítja az életemet. Azok, akik hisznek a premenstruációs szindrómában, sokkal erősebb tünetekről panaszkodnak. 

Ez is fejben dől el?

20 éve egy kutatás azt vizsgálta, hogy a premenstruációs szindróma hogyan akadályoz minket abban, hogy tisztán gondolkozzunk. Akkoriban még meglepőnek számított a PMS-t agyi összefüggésekkel párhuzamba vonni, nemrégiben azonban egy újabb kutatásból kiderült, hogy amint változik a nőknél a progeszteron és az ösztrogén szintje, úgy változik az érzelmi életünkért felelős agyműködés is.

Az agyi ingerületátvivő anyagok módosulásai és kölcsönhatásai jelentősen befolyásolják a premenstruációs szindrómát. 

Amikor a tudósok arról beszélnek, hogy az agyi hálózatok kapcsolódása rendkívül erős, az azt jelenti, hogy a neuronok könnyebben tudnak információt átadni egymásnak, és az érzelmeink is sokkal intenzívebben tombolnak ilyenkor. Ebben az időszakban jóval szomorúbbak vagyunk, ha egy érzelgős filmet nézünk, vagy jobban félünk, ha egy horrorfilmet vetítenek.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba