A petefészekciszta tünetei: életmentő lehet, ha felismered őket!

Írta: ,

A petefészekciszták, amilyen ijesztőnek hangzanak, olyan ártalmatlanok lehetnek, de egyáltalán nem szabad félvállról venni a dolgot, mert rosszabb esetben akár életveszélyesek is tudnak lenni. Éppen ezért rendszeresen járj nőgyógyászati kivizsgálásra, hogy megelőzhesd a bajt! Ha pedig az alábbi tüneteket tapasztalod, ne is várd meg a következő esedékes vizsgálatot.

Bárkinél előfordulhat Kép forrása: bloglovin.com/

A ciszták bármilyen életkorban kialakulhatnak, de jó hír, hogy fiatal vagy termékeny korú nőknél ezek az elváltozások legtöbbször jóindulatúak, és az esetek többségében maguktól is felszívódnak. Idősebb nőknél, menopauza után, vagy azoknál, akiknek a családjában már volt petefészekrák, sajnos magasabb a kockázata annak, hogy a ciszták rosszindulatúvá válnak.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyelemmel kísérd őket: 40 éves kor fölött mindenképpen, de fiatalabb korban is, hiszen az alacsony rizikófaktor nem jelenti, hogy biztosan nem is történhet baj. Legfeljebb a vizsgálat végén azt mondják, hogy nem kell aggódnod a cisztáid miatt, és akkor megnyugodhatsz.

Sokszor tünetmentesek Kép forrása: tumblr, saintofsass

A ciszták, főleg, ha kisebb méretűek, gyakran teljesen tünetmentesek maradnak, és csak az általános nőgyógyászati vizsgálat során derül rájuk fény – még egy ok, hogy ne lógd el az éves ellenőrzést!

Sajnos az, hogy egy ciszta tünetmentes, legfeljebb a méretére vagy elhelyezkedésére utal, arra nem, hogy jóindulatú-e.

Keresd fel rendszeresen a nőgyógyászodat, főleg, ha korábban már volt petefészekcisztád, ha pedig a következő tüneteket is tapasztalod, ne is várj az esedékes ellenőrzésig, hanem jelentkezz be mielőbb!