A petefészekciszta tüneteit időben felismerni életmentő lehet

Kovács Andrea
Írta: ,
A petefészekciszta tüneteit időben felismerni életmentő lehet

A petefészekciszták, amilyen ijesztőnek hangzanak, olyan ártalmatlanok lehetnek, de egyáltalán nem szabad félvállról venni a dolgot, mert rosszabb esetben akár életveszélyesek is tudnak lenni. Éppen ezért rendszeresen járj nőgyógyászati kivizsgálásra, hogy megelőzhesd a bajt! Ha pedig az alábbi tüneteket tapasztalod, ne is várd meg a következő esedékes vizsgálatot.

Változás a menstruációban

Nem meglepő módon a petefészekben kialakuló ciszták, ha valamilyen tünetet produkálnak, akkor az gyakran a menstruáció megváltozásában mutatkozik meg.

A vérzés lehet sokkal erősebb, de gyengülhet, vagy el is maradhat, a ciklus felborulhat, vagy sokkal komolyabb görcsöket okozhat.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, mindenképpen keresd fel az orvosodat, már csak azért is, mert a ciszta kezelésével megszabadulhatsz a kellemetlen kísérőtünetektől is. Ne feledd, hogy nem kell együtt élned a fájdalommal!

Puffadás, fájdalom, teltségérzet Kép forrása: tumblr, apostrophe9

Egy nagyobb méretű ciszta akár érzékelhető tüneteket is okozhat, ezek azonban sokszor olyan általánosak, hogy nem is feltétlenül a petefészek elváltozására gondolsz miattuk. Az alhasi fájdalom, a szexuális együttlét közben jelentkező fájdalom például egyaránt tünetek lehetnek, de egy nagyobb méretű ciszta akár teltségérzetet, gyakoribb vizelési ingert is okozhat.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, érdemes gyanakodni, és nőgyógyászhoz fordulni. Ha a ciszta jóindulatú, az orvos segíthet eldönteni, érdemes-e valamilyen kezelést alkalmazni, akár műtéti úton eltávolítani, vagy jobb, ha a kisebb kellemetlenségek mellett megvárod, hogy magától felszívódjon – feltéve persze, ha az orvos azt állapítja meg, hogy ez is bekövetkezhet.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba