A petefészekciszta 5 tünete – Életmentő lehet, ha felismered őket időben!

Zabolai Margit
Írta: ,
A petefészekciszta 5 tünete – Életmentő lehet, ha felismered őket időben!

A petefészekciszták, amilyen ijesztőnek hangzanak, olyan ártalmatlanok lehetnek, de egyáltalán nem szabad félvállról venni a dolgot, mert rosszabb esetben akár életveszélyesek is tudnak lenni. Éppen ezért rendszeresen járj nőgyógyászati kivizsgálásra, hogy megelőzhesd a bajt! Ha pedig az alábbi tüneteket tapasztalod, ne is várd meg a következő esedékes vizsgálatot.

Bárkinél előfordulhat Kép forrása: bloglovin.com/

A ciszták bármilyen életkorban kialakulhatnak, de jó hír, hogy fiatal vagy termékeny korú nőknél ezek az elváltozások legtöbbször jóindulatúak, és az esetek többségében maguktól is felszívódnak. Idősebb nőknél, menopauza után, vagy azoknál, akiknek a családjában már volt petefészekrák, sajnos magasabb a kockázata annak, hogy a ciszták rosszindulatúvá válnak.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyelemmel kísérd őket: 40 éves kor fölött mindenképpen, de fiatalabb korban is, hiszen az alacsony rizikófaktor nem jelenti, hogy biztosan nem is történhet baj. Legfeljebb a vizsgálat végén azt mondják, hogy nem kell aggódnod a cisztáid miatt, és akkor megnyugodhatsz.

Puffadás, fájdalom, teltségérzet Kép forrása: tumblr, apostrophe9

Egy nagyobb méretű ciszta akár érzékelhető tüneteket is okozhat, ezek azonban sokszor olyan általánosak, hogy nem is feltétlenül a petefészek elváltozására gondolsz miattuk. Az alhasi fájdalom, a szexuális együttlét közben jelentkező fájdalom például egyaránt tünetek lehetnek, de egy nagyobb méretű ciszta akár teltségérzetet, gyakoribb vizelési ingert is okozhat.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, érdemes gyanakodni, és nőgyógyászhoz fordulni. Ha a ciszta jóindulatú, az orvos segíthet eldönteni, érdemes-e valamilyen kezelést alkalmazni, akár műtéti úton eltávolítani, vagy jobb, ha a kisebb kellemetlenségek mellett megvárod, hogy magától felszívódjon – feltéve persze, ha az orvos azt állapítja meg, hogy ez is bekövetkezhet.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?