A petefészekciszta tünetei: életmentő lehet, ha felismered őket!

Írta: ,

A petefészekciszták, amilyen ijesztőnek hangzanak, olyan ártalmatlanok lehetnek, de egyáltalán nem szabad félvállról venni a dolgot, mert rosszabb esetben akár életveszélyesek is tudnak lenni. Éppen ezért rendszeresen járj nőgyógyászati kivizsgálásra, hogy megelőzhesd a bajt! Ha pedig az alábbi tüneteket tapasztalod, ne is várd meg a következő esedékes vizsgálatot.

Bárkinél előfordulhat Kép forrása: bloglovin.com/

1/5 Bárkinél előfordulhat

A ciszták bármilyen életkorban kialakulhatnak, de jó hír, hogy fiatal vagy termékeny korú nőknél ezek az elváltozások legtöbbször jóindulatúak, és az esetek többségében maguktól is felszívódnak. Idősebb nőknél, menopauza után, vagy azoknál, akiknek a családjában már volt petefészekrák, sajnos magasabb a kockázata annak, hogy a ciszták rosszindulatúvá válnak.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy figyelemmel kísérd őket: 40 éves kor fölött mindenképpen, de fiatalabb korban is, hiszen az alacsony rizikófaktor nem jelenti, hogy biztosan nem is történhet baj. Legfeljebb a vizsgálat végén azt mondják, hogy nem kell aggódnod a cisztáid miatt, és akkor megnyugodhatsz.

Sokszor tünetmentesek Kép forrása: tumblr, saintofsass

2/5 Sokszor tünetmentesek

A ciszták, főleg, ha kisebb méretűek, gyakran teljesen tünetmentesek maradnak, és csak az általános nőgyógyászati vizsgálat során derül rájuk fény – még egy ok, hogy ne lógd el az éves ellenőrzést!

Sajnos az, hogy egy ciszta tünetmentes, legfeljebb a méretére vagy elhelyezkedésére utal, arra nem, hogy jóindulatú-e.

Keresd fel rendszeresen a nőgyógyászodat, főleg, ha korábban már volt petefészekcisztád, ha pedig a következő tüneteket is tapasztalod, ne is várj az esedékes ellenőrzésig, hanem jelentkezz be mielőbb!

Változás a menstruációban

3/5 Változás a menstruációban

Nem meglepő módon a petefészekben kialakuló ciszták, ha valamilyen tünetet produkálnak, akkor az gyakran a menstruáció megváltozásában mutatkozik meg.

A vérzés lehet sokkal erősebb, de gyengülhet, vagy el is maradhat, a ciklus felborulhat, vagy sokkal komolyabb görcsöket okozhat.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, mindenképpen keresd fel az orvosodat, már csak azért is, mert a ciszta kezelésével megszabadulhatsz a kellemetlen kísérőtünetektől is. Ne feledd, hogy nem kell együtt élned a fájdalommal!

Puffadás, fájdalom, teltségérzet Kép forrása: tumblr, apostrophe9

4/5 Puffadás, fájdalom, teltségérzet

Egy nagyobb méretű ciszta akár érzékelhető tüneteket is okozhat, ezek azonban sokszor olyan általánosak, hogy nem is feltétlenül a petefészek elváltozására gondolsz miattuk. Az alhasi fájdalom, a szexuális együttlét közben jelentkező fájdalom például egyaránt tünetek lehetnek, de egy nagyobb méretű ciszta akár teltségérzetet, gyakoribb vizelési ingert is okozhat.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, érdemes gyanakodni, és nőgyógyászhoz fordulni. Ha a ciszta jóindulatú, az orvos segíthet eldönteni, érdemes-e valamilyen kezelést alkalmazni, akár műtéti úton eltávolítani, vagy jobb, ha a kisebb kellemetlenségek mellett megvárod, hogy magától felszívódjon – feltéve persze, ha az orvos azt állapítja meg, hogy ez is bekövetkezhet.

Terhességi tünetek Kép forrása: tumblr, r-endere

5/5 Terhességi tünetek

A ciszták ösztrogént termelnek, így felborítják a hormonháztartásodat, és ezzel együtt olyan tüneteket is produkálhatnak, mint amilyenek a terhesség kezdeti tünetei. Ide tartozhat akár a reggeli hányinger, de tipikus például a mellek feszülése is, amit sokan egyébként is éreznek a menstruációjuk előtt – a ciszták miatt azonban ez akár a teljes ciklus alatt fennállhat.

Ha nem vagy várandós, mégis hasonló tüneteket produkálsz, érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, mert petefészekciszta állhat a háttérben. A mellek érzékenysége, feszülése miatt nem árt egy emlő ultrahang sem, de érdemes tudni, hogy ezeket a tüneteket többnyire hormonális problémák okozzák, amelyek például egy cisztából is eredhetnek.