A petefészekciszta tünetei: életmentő lehet, ha időben felismered őket

Kovács Andrea
Írta: ,
A petefészekciszta tünetei: életmentő lehet, ha időben felismered őket

A petefészekciszták, amilyen ijesztőnek hangzanak, olyan ártalmatlanok lehetnek, de egyáltalán nem szabad félvállról venni a dolgot, mert rosszabb esetben akár életveszélyesek is tudnak lenni. Éppen ezért rendszeresen járj nőgyógyászati kivizsgálásra, hogy megelőzhesd a bajt! Ha pedig az alábbi tüneteket tapasztalod, ne is várd meg a következő esedékes vizsgálatot.

Terhességi tünetek Kép forrása: tumblr, r-endere

A ciszták ösztrogént termelnek, így felborítják a hormonháztartásodat, és ezzel együtt olyan tüneteket is produkálhatnak, mint amilyenek a terhesség kezdeti tünetei. Ide tartozhat akár a reggeli hányinger, de tipikus például a mellek feszülése is, amit sokan egyébként is éreznek a menstruációjuk előtt – a ciszták miatt azonban ez akár a teljes ciklus alatt fennállhat.

Ha nem vagy várandós, mégis hasonló tüneteket produkálsz, érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, mert petefészekciszta állhat a háttérben. A mellek érzékenysége, feszülése miatt nem árt egy emlő ultrahang sem, de érdemes tudni, hogy ezeket a tüneteket többnyire hormonális problémák okozzák, amelyek például egy cisztából is eredhetnek.

Sokszor tünetmentesek Kép forrása: tumblr, saintofsass

A ciszták, főleg, ha kisebb méretűek, gyakran teljesen tünetmentesek maradnak, és csak az általános nőgyógyászati vizsgálat során derül rájuk fény – még egy ok, hogy ne lógd el az éves ellenőrzést!

Sajnos az, hogy egy ciszta tünetmentes, legfeljebb a méretére vagy elhelyezkedésére utal, arra nem, hogy jóindulatú-e.

Keresd fel rendszeresen a nőgyógyászodat, főleg, ha korábban már volt petefészekcisztád, ha pedig a következő tüneteket is tapasztalod, ne is várj az esedékes ellenőrzésig, hanem jelentkezz be mielőbb!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!