Mindig ugyanott jelenik meg a pattanásod? Figyelj oda erre, és örökre megszabadulhatsz tőle

Zabolai Margit
Írta: ,
Mindig ugyanott jelenik meg a pattanásod? Figyelj oda erre, és örökre megszabadulhatsz tőle

Kép forrása: unsplash

Egy pattanás önmagában is bosszantó, de mi van, ha türelmesen kivárod, hogy eltűnjön, aztán egyszer csak ismét megjelenik a semmiből? Lehet, hogy ilyenkor már érdemes nem csak a kis piros pöttyel, de a kiváltó okaival is foglalkozni.

Lehet, hogy neked fel sem tűnik, hogy idegességedben mindig a homlokodat vakargatod vagy az álladat dörzsölöd, de attól még simán lehet ez a bevett módszered a stressz levezetésére.

Csakhogy a bőrödről nem csak extra zsírréteg, de rengeteg baktérium is az arcodra kerülhet, amit aztán bekapirgálsz a bőrödbe, és már kész is a pattanás.

Ha mindig ugyanazon a területen jelenik meg a baj, kezdj el tudatosan figyelni arra, hogy nem piszkálod-e túl sokat az arcbőrödet.

A rossz szokást amúgy is érdemes levetkőzni, mert hosszú távon nem segíti a feszültség levezetését, próbálkozz inkább jógával, sporttal vagy légzőgyakorlatokkal.

Felülfertőződés Kép forrása: obencem/depositphotos.com

Igaz, hogy egy pattanás kinyomása komoly elégedettséget válthat ki, de mégsem biztos, hogy olyan jó ötlet így megszabadulni a kis bajkeverőtől, mert lehet, hogy átmenetileg javul a helyzet, de így megnyitsz egy csatornát a bőrödön, amin keresztül szabadon juthatnak be a baktériumok.

A fertőzés következtében pedig a kinyomott pattanás helyén hamarosan újabb jelenik meg, majd ha azt kinyomod, még újabb, és így tovább.

Ha ugyanaz a pattanások mindig, makacsul visszatér, és egyre nagyobb vagy gyulladtabb felületen, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, aki szakszerűen és sterilen távolítja azt el, így nem csak végleg megszabadulhatsz tőle, de egy maradandó heg kialakulásától is megkíméled magadat.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)