Pajzsmirigy – kicsi szerv, ami nagy galibát okozhat

Jankovics Anna
Írta: ,
Pajzsmirigy – kicsi szerv, ami nagy galibát okozhat

A fejlett világ 30 százaléka küzd pajzsmirigy-rendellenességgel, élete folyamán legalább egyszer. De mi is az a pajzsmirigy, és miért ennyire fontos?

A pajzsmirigy

A gége előtt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló belső elválasztású mirigy – a legnagyobb. Ez a szervünk hormont termel.

A pajzsmirigyhormon a sejtanyagcseréért felelős, azért, hogy milyen gyorsan és mennyi tápanyag kerüljön a test sejtjeibe.

Idősebb korban lassul a sejtanyagcserénk, mert a pajzsmirigy nagysága és működése is csökken. A pajzsmirigy hormonja a tiroxin, mely a normális fejlődéshez, leginkább az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen.

A pajzsmirigy-túlműködés

A felgyorsult sejtanyagcsere jellemző tünete a fogyás. Megnagyobbodik a pajzsmirigy, kézzel tapinthatóvá válik, a szemek fokozatosan, hetek alatt kidüllednek.

Ez a rendellenesség hajhullással és korai őszüléssel jár. Bőr és körömproblémák is előfordulhatnak. A vérnyomás, de leginkább a pulzusszám emelkedik.

A pajzsmirigy-túlműködés gyanúja sokszor a pszichológusban fogalmazódik meg először, mivel komoly személyiségváltozást okoz a betegség, és csak később vehetők észre a testi tünetek.