Otthoni sóterápia tippek, amiket érdemes kipróbálni

Írta: ,

Ahogy egyre inkább előtérbe kerülnek az otthoni, természetes gyógymódok, úgy kapnak helyet a különféle, néhol tradicionális sóterápiás eljárások. Az egészséges só kincset ér. Segít a felső légúti megbetegedésekben, az allergiás tünetek enyhítésében, és gyorssegély az anyukáknak a mindennapokban, ha nem szeretnének a gyerkőc első tüsszentésével az orvoshoz rohanni.

Gargalizálás

1/5 Gargalizálás

Torokfájás csillapítására ideális az otthon könnyedén elkészíthető sóoldat.

Keverj el langyos vízben egy kiskanál tengeri sót, rázd össze, majd ezzel végezd el az öblögetést. Használhatod te és a gyerekek is napi 3-4 alkalommal. Ha a kicsiknek nem ízlik az íze, akkor adj hozzá pár csepp citromlevet.

Egy előre elkészített oldatot egy napnál tovább ne használj, minden nap készíts frisset. A javulást már egy-két napon belül észre fogod venni.

Orrcsepp

2/5 Orrcsepp

Legtöbben erre a célra gyógyszertári oldatokat használnak, de éppúgy, ahogy az öblögetéshez, ehhez is el tudod készíteni otthon a sóoldatot, csupán a kivitelezés lesz másképp.

Töltsd bele fecskendőbe, és az egyik orrlyukadon szívd fel, a másikon pedig próbáld meg kifújni a folyadékot.

Ezzel átmosod a járatokat.

Már négy-öt éves kortól alkalmazható, fájdalommentes otthoni gyógymód, amit akár a preventív szakaszban is használhatsz.

Sópipa

3/5 Sópipa

Allergia, asztma, megfázás és más légúti megbetegedések kiváló ellenszere.

Egy eszköz, ami köhögés esetén segíti a váladék felszakadását és kiürülését, így a légzés is könnyebbé válik.

A készüléket a szádba kell venni, és a csutorán keresztül belélegezni a levegőt, majd az orron kiengedni.

Meleg, sós borogatás

4/5 Meleg, sós borogatás

Biztosan már te is próbáltál fülfájásnál felmelegített párnát vagy rongyot tenni a füledhez, ami picit enyhítette a fájdalmat. Hasonlóképp működik ez a technika is.

Körülbelül 15-20 dkg (jó nagy maréknyi) sót önts egy edénybe, és melegítsd addig, amíg át nem veszi a meleget. Ha felforrósodott, akkor adagold bele egy textilbe, vagy akár egy zokniba, köss a szárára egy csomót, majd tedd a füledre.

Tipp: Először óvatosan, nehogy túl meleg legyen, főleg a kicsiknek ne okozz negatív élményt ezzel. Sokáig tartja a meleget, és a zokniban lévő só akárhányszor újramelegíthető.

Sóslevegős levegőtisztító Kép forrása: nouw.com

5/5 Sóslevegős levegőtisztító

Az otthonodba viszi a sóbarlang terápiák gyógyhatását.

Alsó- és felsőlégúti hurutok, illetve allergia, asztma esetén érdemes elgondolkozni a beszerzésén.

Megtévesztő a funkciója, hiszen nem párásít, hanem a készülék működése során egy mikrosókristályokkal bevont szűrőn keresztül préseli át a levegőt. Így az tisztább lesz, könnyedebben fogsz lélegezni.

Ideális kisbabás családoknak, hogy kisebb szellőztetések mellett is tisztítsa a levegőt.